Overlay

Nieuw bedrijf Streekpellets verwerkt Overijssels hout tot pellets voor lokaal gebruik

Streekpellets closing.jpgdinsdag 07 november 2017

Streekpellets gaat met behulp van nieuwe technieken ‘local to local’ houtpellets produceren. Het bedrijf zet lokaal beschikbaar hout om in pellets die weer lokaal worden gebruikt, zodat het transport wordt beperkt. Er worden twee nieuwe installaties gebouwd om de pellets te produceren. Daarvoor is een investering van in totaal ruim 3,5 miljoen euro nodig. Streekpellets is een partnerschap van Yilkins Drying Solutions, Bruins & Kwast en Energiefonds Overijssel.

In de huidige markt voor biomassa vindt veel transport van biomassa plaats. Dat maakt de productie minder duurzaam. Bovendien worden houtpellets vaak gemaakt van boomstammen. Streekpellets maakt zijn pellets juist van (rest)stromen uit rooiprojecten die lokaal worden ingezameld. De biomassa wordt voorlopig verwerkt in twee installaties. Zij maken op innovatieve wijze de biomassa schoon, drogen deze en maken er pellets van die lokaal worden gebruikt of verkocht. Beide installaties kunnen 1,3 ton pellets per uur verwerken. De eerste installatie komt in Goor, op het terrein van Bruins & Kwast. De tweede installatie wordt waarschijnlijk in Salland gebouwd.

Samenwerking

Yilkins Drying Solutions heeft een speciale techniek ontwikkeld om ‘laagwaardige biomassa’ die vrijkomt bij rooi- en snoeiprojecten te verwerken. Het bedrijf gaat de installaties exploiteren. Bruins en Kwast is een gerenommeerde producent van en leverancier in rondhout en houtchips. Dit bedrijf levert de biomassa en neemt de houtpellets af. De investering voor de twee installaties bedraagt in totaal ruim 3,5 miljoen euro. Energiefonds Overijssel verstrekt zowel een investering als een lening hiervoor. De drie betrokken bedrijven willen de mogelijkheden voor meer van deze installaties in Overijssel onderzoeken.

Energiefonds Overijssel

Energiefonds Overijssel financiert projecten op het gebied van energiebesparing en productie van hernieuwbare energie. Niet op de traditionele manier met subsidies, maar door participaties, leningen en garanties. Zo draagt Energiefonds Overijssel bij aan werkgelegenheid, ondernemerschap en innovatie. En aan de ambitie van Overijssel: 20% nieuwe energie in 2023.

Yilkins Drying Solutions

Yilkins Drying Solutions (YDS) is een strategische partner in het drogen en opwaarderen van verschillende soorten biomassa en reststromen ten behoeve van energie, bodemverbeteraars en chemische toepassingen. Hierbij ondersteunt YDS zijn klanten: vanaf het begin van het proces (de toelevering van de (biomassa) reststromen), gevolgd door de keus voor een efficiënte, innovatieve droog- en opwaarderingsstap, tot aan de afzet van de gedroogde producten zoals pellets op de markt, met de bijbehorende ontwikkeling van de waardeketen.

De Drying Solutions van Yilkins werken op basis van een zelf ontwikkelde ‘swirling bed’- en ‘combustion’-technologie. De gebruikte apparatuur kenmerkt zich door een compacte bouw, garandeert een uniforme verblijftijd, hoge efficiëntie en – in verhouding tot andere droogtechnologieën – lage investeringskosten. Hiermee maakt Yilkins Drying Solutions lokale opwerking van (biomassa)reststromen tot een product financieel mogelijk.

Bruins & Kwast (Pure Ecowood)

Bruins & Kwast produceert jaarlijks ca. 35 tot 40 kiloton houtsnippers: regionaal hout dat vrijkomt uit natuur- en landschapsonderhoud, rooiwerk voor infraprojecten en boomverzorging. Het grootste deel komt uit de provincie Overijssel. Daarnaast wordt een deel in Gelderland geproduceerd. Zoals beschreven komt het hout vrij bij gemeenten, provincies, natuurorganisaties en rijk. Mooie stammen gaan naar zagerijen voor planken en balken. Het restmateriaal wordt verwerkt tot houtsnippers, die vervolgens worden gezeefd en gedroogd. Door geavanceerde bewerking ontstaan duurzame houtsnipperproducten, waaronder houtpellets.

« Terug