Overlay

Energiefonds Overijssel geeft stroomversnelling aan Energiepark Heeten

171123  Endona_Heeten_Ondertekening_WA0001.jpgmaandag 04 december 2017

De vergunningen zijn verstrekt, de subsidies binnen en de financiering van Energiefonds Overijssel is getekend.
De doelstelling van Energie Coƶperatie Endona om lokale stroom te leveren aan de eigen gemeenschap is na drie jaar intensieve voorbereidingen een feit. De bouw van het zonnepark van ca. 7.300 zonnepanelen start begin 2018. Naar verwachting kunnen bewoners en bedrijven uit Heeten en Salland vanaf april stroom kopen uit het eigen Energiepark.

Zelfvoorzienend

Endona startte dit project om op termijn zelfvoorzienend te zijn, onafhankelijk van landelijke ‘grijze’ energieleveranciers. De doelstelling is om met de gemeenschap, energieproductie en -gebruik in balans te krijgen. Inmiddels is begonnen met een kleine zonneweide achter Boerhof Projecten aan de Dorpsstraat in Heeten. De bouw van het grote zonnepark aan de noordoostkant van het dorp is de tweede concrete stap. Door de onlangs verkregen financiering is er een officiële ‘go’, voor beide projecten.

Participeren in het project

Voor de realisatie van het park verstrekt Energiefonds Overijssel een financiering onder gunstige condities. Endona brengt  financiële middelen in van circa € 250.000,-. Dit eigen vermogen wordt na de opening van het Energiepark middels crowdfunding vergaard. Het doel is om zoveel mogelijk lokale deelnemers te interesseren. Inmiddels hebben zich al geïnteresseerde partijen gemeld die, in afwachting van de crowdfunding, een overbruggingskrediet hebben verstrekt.

Lokale energieleverancier

Uiteraard kan Endona aan inwoners van Heeten en Salland straks ‘Stroom van ’t Land’ uit Heeten en gas leveren. Endona is in gesprek met een Energieleverancier om dat te garanderen. Voor actuele informatie klik hier

GridFlex Heeten

Parallel aan het zonnepark-project is een pilot gestart om te onderzoeken hoe lokale energieverkoop, opslag en distributie tot (energie-)winst kan leiden. In deze pilot met de naam ‘GridFlex Heeten’, werken bedrijven, kennisinstituten en 75 huishoudens samen, om te experimenteren met nieuwe verdienmodellen voor de energiemarkt. De eerste wijkbijeenkomst was succesvol. Onlangs is de website gelanceerd met meer informatie over deze pilot.  Heeft u interesse om mee te doen en wilt u ook een gratis Energie Management Systeem (EMS) in huis en woont u in het postcodegebied 8111, neem dan contact met ons op via www.gridflex.nl. Er zijn nog een beperkt aantal EMS-kastjes beschikbaar.

Energiefonds Overijssel

Energiefonds Overijssel financiert projecten op het gebied van energiebesparing en productie van hernieuwbare energie. Niet op de traditionele manier met subsidies, maar door participaties, leningen en garanties. Zo draagt Energiefonds Overijssel bij aan werkgelegenheid, ondernemerschap en innovatie. En aan de ambitie van Overijssel: 20% nieuwe energie in 2023.

« Terug