Overlay

Expertise en Beheer

Energiefonds Overijssel (EFO) is het eerste en grootste regionale energiefonds van Nederland, in 2012 werd het opgericht door de provincie Overijssel. Sinds de oprichting van het fonds is inmiddels 185 miljoen euro aan financieringen verstrekt aan duurzame en nieuwe energieprojecten in Overijssel. EFO draagt daarmee in belangrijke mate bij aan de doelstelling van de provincie om in 2023 in totaal 20% van de gebruikte energie in Overijssel op een duurzame en hernieuwbare manier op te wekken.

Revolverend fonds

In 2018 is EFO revolverend geworden, middelen die terugvloeien uit financieringen worden in de komende jaren opnieuw ingezet. Op deze manier kunnen we de slagkracht van onze gelden vergroten, om zo de duurzame energietransitie in de provincie verder vorm te geven. En Overijsselse ondernemers blijvend van financiering voor hun duurzame energieplannen te voorzien.

Fondsbeheer

Energiefonds Overijssel gaat met het revolverend worden een nieuwe fase in, het fondsbeheer van EFO is daarom overgegaan van ASN Duurzame Deelnemingen N.V. naar StartGreen Capital. StartGreen is, als multi-fundmanager en initiatiefnemer van crowdfundingplatform Oneplanetcrowd, al jaren actief in het financieren van duurzame ondernemers en projecten. Het doet dit vanuit de combinatie van marktkennis, netwerk, ondernemersbegeleiding en investeringservaring en levert daarmee financieel en maatschappelijk rendement aan investeerders en ondernemers. Naast EFO heeft StartGreen ook andere (energie)fondsen in beheer. Bij StartGreen heeft EFO de kans om als provinciaal fonds haar rol als voorloper in de energietransitie verder te ontwikkelen.

StartGreen Capital

StartGreen Capital beheert Energiefonds Overijssel. StartGreen helpt innovatieve, duurzame ondernemers in Nederland die hun eigen onderneming willen starten of laten groeien. De focus ligt op commerciële initiatieven rond duurzame technologie. In de visie van Start Green is het noodzakelijk dat ondernemingen winst behalen. Alleen dan kunnen zij immers groeien en daarmee de continuïteit van de onderneming waarborgen. De inbreng van StartGreen Capital gaat verder dan verstrekking van risicokapitaal. De kracht van StartGreen Capital is de combinatie van marktkennis, netwerk, begeleiding van ondernemers en ervaring met investeringen. Deze zet Start Green in voor het commerciële succes van de ondernemingen waarin het participeert. Voorbeelden zijn business development, sales leads, strategische partnerships, organisatieadvies, werving en selectie, en internationale expansie. Meer informatie over StartGreen Capital leest u hier.