Overlay

Cooll Sustainable Energy Solutions verwerft 1,5 miljoen euro van Energiefonds Overijssel en private investeerders

PHOTO-2019-04-04-09-34-01.jpgdonderdag 04 april 2019

-P E R S B E R I C HT-

Zwolle, 4 april 2019

Compacte adsorptiewarmtepomp bespaart 30 tot 50% aan energie en CO2 uitstoot
Cooll Sustainable Energy Solutions B.V. heeft via Energiefonds Overijssel en een aantal private investeerders een financiering verkregen van in totaal 1,5 miljoen euro. Deze is bedoeld voor de doorontwikkeling van hun compacte, gasgestookte adsorptiewarmtepomp die de HR-ketel kan gaan vervangen. Het betreft een door warmte aangedreven technologie waarmee 30 tot 50% van de energie en bijbehorende CO2-uitstoot kan worden bespaard. Met deze investering is de onderneming in staat om de ontwikkeling richting marktintroductie te versnellen. De adsorptiewarmtepomp is energetisch efficiënter dan de HR-ketel en zorgt daarmee voor minder CO2-uitstoot.​


Foto: vlnr Stefan van Uffelen en Johannus Burger, directieleden van Cooll Sustainable Energy Solutions

Ruimte sparend en energiezuinig alternatief
Verwarming van ruimtes in bestaande woningen maakt momenteel nog het grootste deel uit van het huishoudelijk energieverbruik in Nederland. Het grootschalig gebruik van reguliere warmtepompen als alternatief voor de HR-ketel wordt geremd door de noodzakelijke (bouwkundige) aanpassingen in woningen die deze met zich meebrengen. Cooll Sustainable Energy Solutions komt nu met een oplossing voor beide problemen. Het bedrijf ontwikkelt een compacte adsorptiewarmtepomp die met beperkte aanpassingen in huis geïnstalleerd kan worden. Doordat de warmtepomp extra warmte uit de buitenlucht haalt is deze efficiënter dan een verwarmingsketel, waarmee deze minder gas verbruikt en daarmee minder CO2 uitstoot. De technologie kan bovendien in de toekomst worden aangedreven door biobrandstoffen of (groene) waterstof, waarmee een duurzame verwarming via het bestaande gasnet mogelijk wordt.

Flinke stap vooruit in duurzame verwarming
De technologie van Cooll kan met bovengenoemde voordelen een belangrijke bijdrage leveren aan het energiezuiniger maken van woningen in Nederland, zonder dat dit voor grote (extra) uitgaven voor de consument leidt. Momenteel zijn er weinig oplossingen om de warmteopwekking voor verwarming van bestaande woningen energiezuiniger te maken. Hierop een grote besparing halen zou voor de consument en de energiedoelstellingen van Nederland een grote impact hebben.

Johannes Burger, initiatiefnemer Cooll Sustainable Energy Solutions:
"Gestart vanuit een wetenschappelijke basis staan we met Cooll nu vlak voor een belangrijke en uitdagende fase, waarin we de technologie moeten door ontwikkelen en naar de markt moeten brengen. We zijn blij met het verkregen vertrouwen van waardevolle partners die dit traject helpen mogelijk te maken.”


Bert de Haas, algemeen directeur Energiefonds Overijssel:
“We zijn al lange tijd in gesprek met de ondernemers van Cooll. De nieuwe technologie en hun  plannen en ambities sluiten goed aan bij de doelstelling van het energiefonds: 20% nieuwe energie in 2023 in Overijssel. Met deze investeerders, met allen zeer relevante ondernemerservaring, toegevoegd, kunnen de ondernemers van Cooll hun technologie nu versneld richting de markt brengen. We zijn trots om als Energiefonds Overijssel een substantiële bijdrage aan deze innovatie te kunnen leveren.”

« Terug

Archief > 2019

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari