Overlay

Gedeputeerde Van Hijum opent OrangeGas-tankstation in Kampen

Groengasvulpunt Kampen klein-20.jpgmaandag 23 februari 2015

Donderdagmiddag 19 februari opent gedeputeerde Van Hijum het OrangeGas-tankstation aan de Europa Allee in Kampen. Het Groengas-vulpunt is het eerste van totaal 10 nieuwe Groengas-tankstations die in Overijssel door OrangeGas gerealiseerd gaan worden. Hiermee wordt het aantal vulpunten in Overijssel verdubbeld. Groengas wordt gemaakt van biogas, dat wordt verkregen uit GFT-afval, rioolwater en mestvergisting.

De gedeputeerde van de provincie Overijssel opent het Groengas-vulpunt door middel van het aftanken van een Groengas-taxi en licht toe: “Energie en economie gaan wat mij betreft hand in hand. Projecten worden daarom stevig beoordeeld op energieprestaties én financiële robuustheid. OrangeGas is er in geslaagd een businesscase in te dienen, die aan beide voorwaarden voldoet. We zijn er trots op dat de investeringen in Overijssel bijdragen aan een landelijk dekkend netwerk van Groengas-tankstations. Dat is belangrijk, want voldoende tankstations maakt het rijden op Groengas toegankelijker. En dat is weer goed voor mens en economie.“

Provincie Overijssel heeft een ambitieuze doelstelling voor nieuwe energie: duurzame vormen van energie moeten in 2020 voorzien in twintig procent van de totale energiebehoefte van de provincie. Daartoe is onder andere Energiefonds Overijssel opgezet. In 2014 heeft Energiefonds Overijssel de aanvraag van Groengas-exploitant OrangeGas voor de bouw van nieuwe Groengas-tankstations goedgekeurd.

“Groengas geeft autorijders de gelegenheid om schoner te rijden. Met de opening van het eerste Groengas-tankstation is de provincie goed op weg naar deze doelstelling” aldus Bas-Jan Blom, directeur Energiefonds Overijssel. De focus van Energiefonds Overijssel ligt op projecten die een goede kans hebben om op korte tot middellange termijn deze doelstelling te realiseren.


“De belangstelling voor alternatieve brandstoffen is nog steeds stijgende. Groengas is op dit moment de milieuvriendelijkste en goedkoopste brandstof die direct en massaal is in te zetten. Op Groengas rijden, betekent CO2-neutraal rijden en een forse besparing op de brandstofkosten.” Steeds meer bedrijven zien de voordelen van het rijden op Groengas zoals afvalinzameldiensten, transporteurs en taxi-ondernemers. Ook de keuze in personenauto’s op Groengas groeit, bijvoorbeeld de Audi A3, Fiat 500L en VW Up. “Door steeds meer voertuigen in Overijssel op Groengas te laten rijden, dragen we fors bij aan een schonere leefomgeving, door minder uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof. Wij zijn dan ook zeer verheugd over de stimulans van het Energiefonds, waarmee we het aantal tankstations voor Groengas kunnen verdubbelen. Dat brengt Groengas voor iedere inwoner van Overijssel een stap dichterbij”, aldus Pelle Schlichting, directeur en mede-oprichter van OrangeGas.

Financiële tegemoetkoming

Provincie Overijssel stimuleert het rijden op Groengas verder door middel van een aanschafsubsidie. Deze subsidie geldt zowel voor particulieren als ondernemers: bij aanschaf van een personenauto is er € 1.000 subsidie, bij een bestelbus € 3.000 en bij aanschaf van een vrachtwagen € 10.000 beschikbaar.


vlnr: Eddy van Hijum - gedeputeerde provincie Overijssel, Bas-Jan Blom – Directeur Energiefonds Overijssel, Pelle Schlichting - Directeur/eigenaar OrangeGas

« Terug