Overlay

Zon Zoekt Boer Overijssel

ErikL_ZonzktB_DSC2954.jpg

Gedeputeerde Erik Lievers (r) in gesprek met Coen Bos.

dinsdag 01 december 2015

Zon zoekt Boer Overijssel is een gezamenlijke initiatief van Triple Groen Overijssel en het Energiefonds Overijssel om jaarlijks 1.125.000 kWh duurzame energie te realiseren. Vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 375 woningen. Donderdag 26 november vierden beide partijen tezamen met gedeputeerde Erik Lievers de officiële opening van Zon zoekt Boer Overijssel: 1148 zonnepanelen op het dak van biologische varkenshouderij ’t Condé.

Zonnepanelen voor agrariërs
Agrariërs beschikken vaak over grote oppervlakken die geschikt zijn voor de opwekking van zonne-energie, maar de drempel voor de aanschaf van zonnepanelen is hoog. Zon Zoekt Boer Overijssel wil deze drempel verlagen door ondernemers zonnepanelen via het energievoorschot aan te bieden. Via een huurkoopovereenkomst met Triple Groen Overijssel kunnen de zonnepanelen geplaatst worden. Door een energievoorschot van DGB Energie worden de zonnepanelen in maximaal 10 jaar afgelost. Na tien jaar of minder profiteert de ondernemer van eigen stroomopwekking.

Energiefonds Overijssel verstrekt Triple Groen een tienjarige lening van iets meer dan € 1 miljoen euro.

Varkenshouderij ’t Condé
Het zonnepanelensysteem van Coen en Cindy Bos, biologisch ondernemers van varkenshouderij ’t Condé, is één van de eerste concrete resultaten van Zon zoekt Boer in Overijssel. Hier zijn 1.148 zonnepanelen geïnstalleerd, waarmee een groot gedeelte van het energieverbruik van het bedrijf zelf opgewekt kan worden.

Energiefonds Overijssel
Energiefonds Overijssel financiert ondernemingen, woningcorporaties en projecten die energie besparen of energie opwekken uit hernieuwbare bronnen. Zoals de productie van pyrolyseolie, zonne-energie, houtwarmte, groen gas en ledverlichting. Zo draagt het fonds bij aan werkgelegenheid, ondernemerschap, innovatie en aan de ambitie van Overijssel: 20% nieuwe energie in 2023.

Kijk op:  http://www.rtvoost.nl/tv/uitzending.aspx?uid=376396 voor een impressie van de opening bij varkenshouderij 't Condé.

« Terug