Overlay

Jaarverslag 2017: Overijssel duurzamer dankzij Energiefonds Overijssel

050917_Viaa_Onthulling_bouwbord_018.jpgmaandag 16 april 2018

Overijssel verduurzaamt, mede dankzij Energiefonds Overijssel. In 2017 maakte het fonds €400 miljoen euro aan investeringen mogelijk door zelf bijna €180 miljoen te investeren in duurzame projecten en bedrijven in de provincie. Op jaarbasis leveren deze projecten 3.233 Terajoule (TJ) aan energiebesparing op. Dat komt overeen met het jaarlijks energieverbruik (gas en elektriciteit) van ongeveer 46.000 huishoudens: vergelijkbaar met een stad als Deventer.

De nieuwe investeringen zorgen voor een totale groei van de werkgelegenheid met 1.485 tijdelijke arbeidsplaatsen en 94 structurele arbeidsplaatsen. Sinds begin 2018 is het fonds bovendien revolverend: het geld van terugbetaalde leningen wordt door het fonds opnieuw in duurzame projecten geïnvesteerd.

Annemieke Traag, gedeputeerde van de provincie Overijssel: “Energiefonds Overijssel levert al vijf jaar een onmisbare bijdrage aan de omwenteling naar energiebesparing en het gebruik van nieuwe, schone energie. Ook afgelopen jaar zijn weer mooie projecten naar realisatie geholpen. Ik ben blij dat we als provincie Overijssel de stap hebben kunnen maken naar een revolverend fonds. Dat betekent dat bedrijven en instellingen ook de komende jaren een beroep op Energiefonds Overijssel kunnen doen voor projecten op gebied van nieuwe energie.

 Schoolvoorbeeld

Met haar investeringen maakte Energiefonds Overijssel in 2017 projecten op het gebied van zonne-energie, mestvergisting, biomassa installaties, warmtenet, biogaspijplijn en de verduurzaming van scholen mogelijk. Zo wordt Hogeschool Viaa in Zwolle grondig verbouwd, waardoor het gebouw in 2018 van energielabel G naar energielabel A gaat. Bas-Jan Blom, directeur van Energiefonds Overijssel, ‘Geweldig om te zien wat Hogeschool Viaa doet. Het mooie is dat ook de studenten bewuster worden van energieverbruik. Met recht een schoolvoorbeeld!’

Nieuwe beheerder in 2018

In 2018 draagt ASN Bank de rol van beheerder van Energiefonds Overijssel over aan StartGreen Capital. ASN Bank kiest hiermee voor focus op haar kernactiviteiten. Scheidend directeur Bas-Jan Blom: ‘In vijf jaar tijd hebben we samen met StartGreen Capital een mooi fonds neergezet en daar zijn we trots op. Nu Energiefonds Overijssel een nieuwe fase in gaat is het een mooi moment om het fondsbeheer over te dragen aan StartGreen Capital. Zij zijn al sinds de oprichting betrokken bij het beheer van het fonds.’ 

Over Energiefonds Overijssel

Energiefonds Overijssel is ingesteld door de provincie Overijssel, en levert financiële bijdragen aan ondernemingen, woningcorporaties en projecten die energie besparen of energie opwekken uit hernieuwbare bronnen. Dit laatste is energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld, zoals energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa. Zo draagt het fonds bij aan de ambitie van de provincie Overijssel en haar partners: Een energie neutrale provincie in 2050.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Jaarverslag 2017.pdf11,0 MBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

mei

april

februari

januari