Overlay

Bouw Zonnepark Heeten Endona energie gestart

start-bouw-zonnepark-heeten.jpgmaandag 07 mei 2018

De volgende belangrijke stap van Zonnepark Heeten is gezet nadat de financiering van Energiefonds Overijssel is verstrekt. De Coöperatie Endona die hiervoor ‘Endona Projecten B.V.’ heeft opgericht is afgelopen week begonnen met de bouw van het Zonnepark. De doelstelling van Energie Coöperatie Endona om lokale stroom te leveren aan de eigen gemeenschap, is na drie jaar intensieve voorbereidingen een feit.

De grondwerkzaamheden zijn begonnen. Naar verwachting kunnen bewoners en bedrijven uit Heeten en Salland vanaf augustus stroom kopen uit het eigen Energiepark.

Verdiepte aanleg

Het energiepark bestaat uit zo’n 7750 zonnepanelen. De panelen worden verdiept aangelegd en omzoomd met een grondwal en een haag. Daarmee past het energiepark goed in de omgeving. Met de zonnepanelen kunnen ongeveer 600 huishoudens in Heeten van duurzame energie worden voorzien, dat is zo’n 15% van de elektriciteitsbehoefte in Heeten.

23% van de lokale stroomvoorziening

Straks als het zonnepark operationeel is, wekt Heeten ca. 23% van haar elektriciteitsbehoefte zelf op. Het merendeel daarvan levert het zonnepark. De rest van de energie komt van zonnepanelen bij bedrijven, particulieren en sociaal maatschappelijk vastgoed. Een mooi initiatief is ‘Zonneveld Boerhof’; waar 300 zonnepanelen – sinds het begin van dit jaar – energie opwekken in de achtertuin van Boerhof Projectinrichters.

Gebouwd door ervaring

B&W Energy realiseert het zonnepark. Het bedrijf heeft veel ervaring met het bouwen van grote zonneparken in en buiten Europa. Het Heetense Escozon coördineert de werkzaamheden. Deze ondernemerscoöperatie is trouwens ook de architect van dit duurzame project.

Nazomerstroom

Als alles volgens plan verloopt is het park in augustus klaar. In het derde kwartaal van dit jaar zullen de eerste huishoudens en bedrijven lokale stroom kunnen afnemen.
Het streven van de initiatiefnemers is om Heeten volledig en duurzaam van eigen stroom te voorzien.

Energiefonds Overijssel

Energiefonds Overijssel financiert projecten op het gebied van energiebesparing en productie van hernieuwbare energie. Niet op de traditionele manier met subsidies, maar door participaties, leningen en garanties. Zo draagt Energiefonds Overijssel bij aan werkgelegenheid, ondernemerschap en innovatie. En aan de ambitie van Overijssel: 20% nieuwe energie in 2023.

« Terug