Overlay

Huurders Vogelbuurt zijn allemaal ‘heel blij’ met onderhoud

logo-wonen-delden.pngwoensdag 10 september 2014

DELDEN –Hans Hokke wijst op de vernieuwde voor- en achtergevel met nieuwe ramen van zijn huurwoning in de vogelbuurt in Delden. Boven de voordeur is ook een afdak gemaakt. Het hang- en sluitwerk is eveneens vernieuwd. Het ziet er allemaal goed uit.

Maar het meeste wooncomfort verwacht de voorzitter van de huurdersvereniging Wonen Delden van de vernieuwing en isolatie van de daken. Hoeveel de energierekening omlaag gaat, weet Hokke nog niet, maar dat hij minder geld voor de verwarming kwijt zal zijn, staat voor hem als een paal boven water. De huizen hadden immers een energielabel D, E en F, nu een B-label. 

Inmiddels is gecalculeerd dat er jaarlijks een energiebesparing van 2,82 TeraJoule wordt gerealiseerd mede dankzij Energiefonds Overijssel. Voorzitter Hans Hokke van de huurdersvereniging Wonen Delden woont in de vogelbuurt in Delden waar groot onderhoud is gepleegd.

Hans Hokke was gistermiddag één van de aanwezigen bij de officiële afsluiting van het project groot onderhoud aan 92 huizen van woningcorporatie Wonen Delden in de vogelbuurt. Hokke zegt dat alle betrokken huurders ‘heel blij’ zijn met het groot onderhoud aan hun woningen. “Toen de plannen bekend werden gemaakt, was dat anders. We zagen er als een bult tegenop. Mensen kregen steigers in de tuin en groot onderhoud gaat altijd wel met overlast voor de bewoners gepaard. Maar, ik moet zeggen dat de hele operatie super is verlopen. Kijk, dat is nou het voordeel als je te maken hebt met zo’n kleine woningcorporatie als Wonen Delden waarvan de directeur bij wijze van spreken alle huurders bij naam kent. De lijnen zijn kort, je kunt er zo binnenstappen met je vragen. Bovendien werden we als huurders voortdurend op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Daar komt bij dat het groot onderhoud niet gepaard ging met een extra huurverhoging. Niemand gelooft me als ik dat vertel, maar toch is het zo”, vertelt de voorzitter van de huurdersvereniging.  

Het groot onderhoud begon in september vorig jaar en kostte in totaal 2,8 miljoen euro. Het project werd aangemeld voor Energiefonds Overijssel. Hieruit kreeg de corporatie van de provincie een lening van 540.000 euro tegen een gereduceerde rente van 1,5 procent. Voor de Overijsselse corporaties is een totale leningsfaciliteit van 100 miljoen euro beschikbaar. ‘Delden’ is het eerste project dat is voltooid. Daarom kwam gedeputeerde Theo Rietkerk ook een kijkje nemen.

Energiefonds Overijssel financiert projecten op het gebied van energiebesparing en productie van hernieuwbare energie. Niet op de traditionele manier met subsidies, maar door participaties, leningen en garanties. Zo draagt Energiefonds Overijssel bij aan werkgelegenheid, ondernemerschap en innovatie. En aan de ambitie van Overijssel: 20% nieuwe energie in 2023.

Bron: Tubantia
Foto's: Bouwbedrijf Wijlens BV

« Terug