Overlay

Energiefonds Overijssel investeert in ABC-KROOS om de voedselindustrie energiezuiniger te maken

download.pngvrijdag 24 augustus 2018

Eendenkroos: vernieuwend duurzaam alternatief voor dierlijk eiwit

Waterlinzen zijn één van de snelst groeiende planten ter wereld. In de volksmond is dit plantje beter bekend als eendenkroos. Maar wat maar weinig mensen weten is dat uit deze plant eiwitten gewonnen kunnen worden die een uitstekend alternatief zijn voor dierlijke eiwitten. Het bedrijf ABC-KROOS B.V. onttrekt uit deze planten duurzame, groene eiwitten. Het product biedt hiermee een unieke duurzame oplossing voor de toenemende wereldwijde voedselbehoefte. Na een succesvolle pilotfase van 2 jaar gaan de oprichters nu in samenwerking met investeerders Maan Group en het Energiefonds Overijssel (“EFO”) het bedrijf opschalen door een productiefabriek te bouwen in Raalte.

Uniek alternatief voor dierlijk eiwit

Waterlinzen zijn één van de snelst groeiende planten ter wereld. De waterlinze verdubbelt zich in het groeiseizoen iedere 30 uur en levert hierdoor ca. 10x meer eiwit per hectare per jaar dan bijvoorbeeld soja. En dit eiwit scoort qua voedingswaarde aanzienlijk beter op essentiële aminozuren dan soja en graaneiwit en is daarmee vergelijkbaar met dierlijk eiwit (vlees en melk). Het product biedt hiermee een duurzame oplossing voor de toenemende wereldwijde voedselbehoefte. De oprichters van ABC-KROOS, Hans Derksen en Lourens Zwart, hebben een unieke technologie ontwikkeld om hoge concentraties (meer dan 70%) oplosbaar eiwit uit aquatische biomassa te kunnen winnen. Door dit voedzame (plantaardige) alternatief voor dierlijke eiwitten aan te bieden wil ABC-KROOS mede bijdragen aan een vermindering van de productie en consumptie van dierlijke producten en de daarmee samenhangende negatieve effecten hiervan op milieu en klimaat. Naast een afname van broeikasgassen (e.g. kooldioxide, methaan, lachgas), levert de productie van ABC-KROOS ook een beoogde energie reductie op van ongeveer 4,4 TJ/jaar, vergelijkbaar met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van meer dan 400 huishoudens.

Hans Derksen, oprichter ABC-KROOS:De productie van hoogwaardig eiwit uit een lokaal groeiend gewas biedt niet alleen nieuwe kansen voor de landbouw in Overijssel, maar komt ook tegemoet aan de sterk groeiende vraag naar gezonde voedingsmiddelen op basis van plantaardig eiwit voor de maatschappelijk betrokken en bewuste consument.”

Investering van Maan Group en Energiefonds Overijssel

ABC-KROOS zal zich gaan vestigen in Raalte op de locatie van The Green East, een ontwikkelingsplaats voor circulaire bedrijven in de Agro-Food sector. The Green East is opgezet door André Jansen, tevens eigenaar van mede-investeerder Maan Group (een bedrijf uit Raalte dat zich sinds 1996 heeft ontwikkeld tot een innovatief R&D bedrijf m.b.t. industriële lijmen) en zal vandaag officieel worden geopend. André Jansen zal samen met de twee oprichters het management vormen van ABC-KROOS. Energiefonds Overijssel is opgericht door de provincie Overijssel om hun nieuwe energie doelstelling te realiseren: 20% nieuwe energie in 2023. EFO en Maan Group investeren ieder een bedrag van EUR 900.000 in het bedrijf. Dit bedrag zal worden gebruikt voor o.a. additioneel onderzoek, het verder ontwikkelen van de kweek/productietechnologie en de bouw van de fabriek welke medio 2020 gereed dient te zijn.

« Terug