Boost voor duurzaam en biobased bouwen door financiering voor Tala

De financiering voor Tala is rond! Samen met Oost NL financieren we deze duurzame en circulaire vernieuwer in de bouwwereld met een converteerbare lening. Winst voor de energietransitie, circulair bouwen en de woningnood. Lees er alles over in onderstaand persbericht.

-Persbericht-

Tala uit Broekland ontwerpt en bouwt duurzame huizen van hout en andere biobased materialen. Met hun modulaire woningconcepten draagt Tala niet alleen bij aan de verduurzaming van de bouw, maar biedt ze ook een oplossing voor de groeiende woningnood. Met een financiering van in totaal 4 miljoen euro van Energiefonds Overijssel en Oost NL kan het bedrijf haar huidige proces verbeteren en een nieuwe fabriek in Overijssel realiseren.

In de bouw wordt vaak gebruik gemaakt van materialen als beton, baksteen en staal. De productie van die materialen veroorzaakt veel CO2-uitstoot. In de bouwsector ligt daarmee een flinke uitdaging om de klimaatdoelstellingen te halen. Door te bouwen met hout en andere duurzame en biobased (installatie)materialen zoals vlas, hennep en bamboe, is Tala in staat om netto CO2-opslag in deze woningen te realiseren. Victor de Beus, een van de twee oprichters van Tala: “Vanuit onze fabriek in Broekland werken we aan een duurzaam alternatief voor de conventionele bouw. Onze modulaire concepten hebben een zeer lange levensduur. We bouwen de modules in de fabriek en plaatsen ze daarna op locatie. Dit zorgt voor een flinke reductie van de CO2-uitstoot tijdens de bouw. Daarnaast zijn de woningen volledig demonteerbaar en verplaatsbaar.

Aandeel in oplossing van de woningnood
Naast duurzaamheid biedt Tala ook een deel van de oplossing voor de krapte op de woningmarkt en de grote bouwopgave die er in Nederland ligt. “We bieden drie typen woningen: kleine woningen op tijdelijke locaties voor spoedzoekers, compacte woningen voor starters en een alleskunner voor gezinnen. De focus ligt daarbij op betaalbare woningen voor lage- en middeninkomens die passen binnen de budgetten van woningcorporaties.” besluit de Beus.

Het MT van Tala in de fabriek waar de modules gemaakt worden

Financiering voor productielocatie
Tala gebruikt de financiering van beide fondsen voor het ontwikkelen en verbeteren van de huidige productielocatie. Daarnaast schaalt de organisatie hiermee op en worden de interne processen efficiënter gemaakt. Ieke Selen, mede-oprichter van Tala: “Eind volgend jaar willen we met deze financiering uitbreiden naar een tweede productielocatie in Overijssel om de toenemende vraag naar duurzame woningen te kunnen blijven bedienen. Met de financiering van Energiefonds Overijssel en Oost NL kunnen we klimaatproblemen én de woningnood verder aanpakken.

Suzanne Groen, investment manager Circulair bij Energiefonds Overijssel: “De huidige klimaatcrisis en woningnood zijn dringend. Met een fors stijgend woningentekort en een bouwindustrie die verantwoordelijk is voor bijna 40% van de mondiale CO2-uitstoot, zijn hier rigoureuze veranderingen nodig. Ik geloof in het versneld bouwen, met nauwelijks uitstoot, van duurzame en circulaire woningen die voor iedereen beschikbaar zijn. Tala is een onderneming waarmee impact kan worden gemaakt en waar er op een slimme manier wordt gewerkt aan duurzame bouw, circulariteit en een substantiële reductie van de CO2-uitstoot. Dat is voor ons als Energiefonds Overijssel een belangrijke reden om dit initiatief te ondersteunen.”

Ian de Graaff, investment manager Energy & Circulair bij Oost NL: “Zuinig omgaan met grondstoffen, juist ook in de bouwsector, is van belang wanneer we de aarde niet willen uitputten. De huizen van Tala worden van duurzame materialen gebouwd, hebben een lange levensduur en zijn op termijn te hergebruiken en te recyclen. We zijn er trots op dat we een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het modulaire bouwconcept van Tala.

Impact door CO2-uitstoot en werkgelegenheid
Tala verwacht met deze financiering een totale besparing van 44.000 ton CO2 te realiseren in de komende vier jaar. Per woning zorgt de biobased bouwmethode van Tala volgens het bedrijf voor een besparing van 135 ton CO2  per eengezinswoning. Ook zorgt de opschaling en uitbreiding voor zo’n 70 fte aan banen in de provincie Overijssel.

Meer weten over Tala