Over ons

Energiefonds Overijssel is het eerste en grootste regionale energiefonds van Nederland, in 2012 opgericht door de provincie Overijssel. Het fonds levert een bijdrage aan het versnellen van de energietransitie door financieringen aan duurzame en hernieuwbare energieprojecten in de provincie. Niet op de traditionele manier met subsidies, maar door participaties, leningen en garanties. Zo draagt Energiefonds Overijssel bij aan energiebesparing en verduurzaming, CO2-reductie, ondernemerschap en innovatie in de provincie.

Meer informatie over de structuur en het rendement van het fonds, de expertise en het team treft u hieronder.

Interesse?

U kunt uw interesse direct kenbaar maken door uw financieringsverzoek hier te melden.

Meld uw financieringsverzoek

Expertise

Energiefonds Overijssel is het eerste en grootste regionale energiefonds van Nederland, wat in 2012 werd opgericht door de provincie Overijssel. Sinds de oprichting van het fonds is inmiddels meer dan 200 miljoen euro aan financieringen verstrekt aan duurzame en hernieuwbare energieprojecten in Overijssel. Het fonds draagt daarmee in belangrijke mate bij aan de doelstelling van de provincie om in 2023 in totaal 20% van de gebruikte energie in Overijssel op een duurzame en hernieuwbare manier op te wekken en om in 2050 helemaal energieneutraal te zijn.

Revolverend fonds

In 2018 is het fonds revolverend geworden, middelen die terugvloeien uit financieringen worden opnieuw ingezet voor nieuwe projecten en ondernemingen. Op deze manier kunnen we de slagkracht van onze gelden vergroten, om zo de duurzame energietransitie in de provincie verder vorm te geven en te versnellen. Zo kunnen wij Overijsselse ondernemers blijvend voorzien van financiering voor hun duurzame energieplannen.

Fondsbeheer

Het fondsbeheer van Energiefonds Overijssel is in 2018 overgegaan naar StartGreen Capital. StartGreen Capital is, als multi-fundmanager en initiatiefnemer van crowdfundingplatform Oneplanetcrowd, al jaren actief in het financieren van duurzame ondernemers en projecten. Het doet dit vanuit de combinatie van marktkennis, netwerk, ondernemersbegeleiding en investeringservaring en levert daarmee financieel en maatschappelijk rendement aan investeerders en ondernemers. Naast Energiefonds Overijssel heeft StartGreen Capital ook andere (energie)fondsen in beheer. Bij StartGreen Capital heeft het fonds de kans om als provinciaal fonds haar rol als voorloper in de energietransitie verder te ontwikkelen. Meer informatie over het duurzaamheidsbeleid en de duurzaamheidsinformatie van StartGreen Capital.