Dragons Den tijdens de Week van de Duurzaamheid

Op donderdag 24 november jl. organiseerde Energiefonds Overijssel in samenwerking met Novel T, Saxion Hogeschool, en de Universiteit Twente een duurzaamheid Dragons’ Den evenement. Het was het 10e en daarmee laatste evenement wat Energiefonds Overijssel organiseerde in het kader van het 10 jarig lustrum van het fonds. Een verslag van collega Arthur Jongejans.

Dragons Den
Het ‘Dragons Den’ format is gebaseerd op de gelijknamige Engelse TV-serie waarin founders hun start-up ideeën pitchen in ruil voor een investering en begeleiding van gelouterde ondernemers, ook wel de ‘dragons’ genoemd. In dit geval bestonden de dragons uit Anouk Blüm (algemeen directeur van ons fonds), Sander Huizinga (ondernemer & business developer bij de Gasunie), Gerhard Muggen  (CEO van BTG Bioliquids) en prof.dr.ir. Jos Keurentjes (directeur Centrum voor Energie en Innovatie UT). Zij moesten uiteindelijk beslissen wie er met het prijzengeld van €1500,- vandoor ging.

Succesverhaal
Het evenement werd afgetrapt met een inspirerende keynote speech van Gerhard Muggen, de CEO van BTG Bioliquids. BTG Bioliquids is ooit gestart als een spin-out uit de Universiteit Twente en pionier op het gebied van snelle pyrolyse technologie, waarmee tweede generatie biobrandstoffen gemaakt worden. Het Energiefonds heeft het bedrijf met verschillende financieringen ondersteund. Muggen vertelt over de successen en tegenslagen die BTG de afgelopen 10 jaar gehad heeft en hoe hij daar als CEO mee omging. Kortom, een goede les voor alle jongen ondernemers die vervolgens mochten pitchen.

Pitches
De start-up ideeën liepen uiteen van oplossingen voor het plastic tassen-probleem tot technologie die zonne- en windenergie combineert. De gemene deler van alle start-ups was dat ze een duurzaam product aanbieden. Sommigen doen dit door met hun product direct energie te besparen, anderen door circulair om te gaan met grondstoffen en producten. Al deze manieren dragen bij aan de doelstelling van de provincie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Daarmee liet het evenement ook goed zien wat de onlangs aangekondigde  fondsverbreding van het Energiefonds inhoudt, er kan nu ook in circulaire proposities geïnvesteerd worden.

Winnaar
Na lang beraad van de jury werd Faik Durmus met zijn start-up Duurzame Drankjes uitgeroepen tot winnaar van het evenement. Doel van deze start-up is om plastic wegwerpbekers die gebruikt worden bij concerten, voetbalwedstrijden en festivals, te vervangen door herbruikbare bekers. Met het prijzengeld van € 1.500,- gaat hij een pilot starten bij poppodium Metropool in Enschede. De jury was overtuigd door zijn bevlogen persoonlijkheid en lokale aanpak.

We kijken terug op een geslaagd evenement!