Open middag Endona

Energiepark Heeten van Endona is bijna een jaar operationeel. Een succes voor de enthousiaste groep Heetenaren die zich hadden vastgebeten in het plan om het dorp te voorzien van lokale, duurzame energie.

Nu, een jaar later, is er al 2,3 Megawatt (MW) aan stroom opgewekt. Dat is goed voor de jaarlijkse stroombehoefte van 700 gezinnen. De 2,3 MW van het eerste jaar is een iets hogere opbrengst dan vooraf was ingeschat. Uitgangspunt was ongeveer 2,1 MW per jaar. Een goed moment voor een open middag om samen met klanten, participanten, omwonenden en geïnteresseerden terug én vooruit te blikken.

Rondleidingen met informatie en anekdotes
Op de open middag is het park open voor bezichtiging. Medewerkers van Energie Coöperatie Endona geven rondleidingen en leggen uit wat er zoal bij komt kijken als je besluit om je eigen energieproducent te zijn. Loeck Tomassen, penningmeester van Endona: “Wat je aan techniek ziet is natuurlijk al best indrukwekkend. Maar ‘achter’ die panelen zit een verhaal over complexe wet- en regelgeving, over partners, subsidies, geduld, doorzetten en soms een beetje rebels zijn. Dat zijn de dingen die we ook graag met de bezoekers delen, omdat dat eigenlijk de échte uitdaging was.”

Uitreiking jeugdcertificaten
De open middag start met het uitreiken van jeugdcertificaten. De gedachte achter dit certificaat is om de lokale jeugd een ‘beetje deelnemer’ van het park te maken. 21 participanten hebben 74 certificaten op naam gekocht en mogen deze officieel uitreiken aan hun kinderen en kleinkinderen.

Endona Maatschappelijk Fonds
De Energie Coöperatie heeft bepaald dat een deel van de opbrengst terugstroomt naar de gemeenschap. Hiervoor is het Endona Maatschappelijk Fonds. Bezoekers van de open middag mogen suggesties doen welke lokale initiatieven of goede doelen hiervoor in aanmerking komen. In november, op de vergadering van participatiehouders, zal er gestemd worden welke initiatieven een financiële bijdrage uit het Maatschappelijk Fonds ontvangen.

De toekomst: Gridflex en andere parken
Wat betreft het bestuur van Endona is het zonnepark slechts het begin en vindt het initiatief navolging in de regio. In Heeten draait momenteel een buurtexperiment onder de naam GridFlex. Bewoners van de Veldegge onderzoeken hoe je binnen een wijk zelfvoorzienend kunt zijn. Dus zelf energie opwekken, distribueren en opslaan en zo min mogelijk terugleveren aan het net. Momenteel nemen 47 gezinnen deel aan dit onderzoeksproject. De resultaten van deze pilot worden gebruikt voor toekomstige marktmodellen.

Meer weten over Endona