Energiefonds Overijssel Zomerborrel 2023 verslag

Afgelopen donderdag 29 juni was het zover, de Energiefonds Overijssel Zomerborrel. Een moment om met elkaar vooruit en terug te blikken. Wat hebben we gedaan, waar kunnen we leren van elkaars ervaringen en wat willen we dit jaar nog (samen) doen? Tijdens een goed bezocht evenement in het mooie bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer op de Sallandse Heuvelrug gingen we met elkaar in gesprek.

 

Impact en input ophalen
Het eerste deel was ingeruimd voor een presentatie van het jaar van het fonds tot nu toe. Na het welkom door algemeen directeur Anouk Blum laat collega Joost Vlot, Investment Manager energiebesparing en vastgoed, zien waar het fonds heeft kunnen financieren en helpen. Daarna neemt Radboud Dood, investment manager LEI-F en innovatie, het stokje over om te laten zien hoe het gaat met deze ontwikkelfaciliteit voor lokale energie initiatieven. De LEI-F is een mooi voorbeeld van hoe wij  innovaties en lokale ontwikkelingen ondersteunen en meewerken aan integrale oplossingen.Radboud deelt de primeur dat een van de eerste coöperaties die een financiering uit de LEI-F kreeg, nu tot exploitatie overgaat. Deze eer is aan energiecoöperatie Enschede Energie.

Ook circulaire projecten financieren
Directeur Participaties Karel Asselbergs vertelt de aanwezigen vervolgens over de uitbreiding van het fonds met de mogelijkheid om ook circulaire projecten te kunnen doen. Collega Willem Dubbelman haakt daarop in door iets te vertellen over het eerste circulaire project, RPP Kunststoffen, die hun fabriek volledig circulair verbouwden, en welke hobbels zij daarin tegenkwamen op hun pad. Maar de nieuwe fabriek staat en draait inmiddels als een huis, een duurzaam huis welteverstaan.

Quiz en input ophalen
We sluiten het officiële deel af met een korte quiz onder leiding van Nienke Rijpstra, Investment Director. Aan de hand van een aantal stellingen, die de nodige stof voor gesprek opleveren, komen we uit bij de laatste vraag: Waar zou u het fonds graag nog meer actief in willen zien? Het levert een aantal mooie suggesties op waar we zeker naar gaan kijken.

Borrelen, eten en netwerken
En dan is het tijd om te borrelen, een hapje te eten en te netwerken. In de duurzame energiesector is aan gespreksstof geen gebrek, en dat is ook hier het geval. We verplaatsen ons naar restaurant Buitengewoon lekker en gelukkig is het daar ook buiten erg lekker. Er wordt nog uren nagepraat, soms flink gediscussieerd en oude en nieuwe contacten worden aangehaald. Het team kijkt met een heel tevreden gevoel terug op dit evenement, en heeft mooie input op zak om het jaar verder vorm te geven. Dank aan allen die er waren.