Energiezuinige huizen binnen 1 dag met Rc Panels

Samen met Oost NL deden wij onlangs een investering in het bedrijf Rc Panels, dat met hun prefab bouwdelen huizen binnen en dag kan verduurzamen. Lees hier meer over in onderstaand bericht.

-PERSBERICHT-

Energiefonds Overijssel en Oost NL financieren verdere groei Overijsselse onderneming

APELDOORN – Rc Panels uit Lemelerveld (Overijssel) verduurzaamt huizen met prefab- gevels en daken. De gevel- en dakpanelen zijn onderdeel van de renovatie van huizen, de hoge isolatiewaarde en geringe dikte maakt ze uitermate geschikt voor Nul-op-de Meter (NOM) woningrenovaties. Met een miljoenenfinanciering van Energiefonds Overijssel en Oost NL kan RC Panels nu verder groeien en zo jaarlijks minimaal 2.500 verouderde huizen transformeren in energiezuinige huizen.

Rc Panels produceert complete prefab bouwdelen die als een schil om een woning zijn te plaatsen. Met de bouwdelen is het mogelijk om binnen een dag een huis te isoleren. Dat is goed nieuws, want door de maatschappelijke opdracht om op grote schaal te verduurzamen is de vraag naar buitengevelisolatie groot, voorziet Carlos Klein, CEO van Rc Panels: “In 2050 moeten Nederlandse woningen volledig energieneutraal zijn. Dat is een grote uitdaging voor woningcorporaties. Wij kunnen daar een bijdrage aan leveren door woningen om te vormen naar de vraag van morgen. In de afgelopen twee jaar dat we bestaan verduurzaamden we al ruim 1.200 huizen en zijn we gegroeid naar 60 medewerkers. Deze groei willen we doorzetten”, aldus Klein.

Voordelen van modulaire gevelpanelen
Door huizen te isoleren daalt de vraag naar energie, waardoor de afhankelijkheid van gas en elektriciteit afneemt. De methode die Rc Panels ontwikkelde kent een aantal voordelen. “Onze bouwdelen hebben een hoge isolerende werking en voldoen daarmee aan de eisen die de overheid stelt aan isolatie bij nieuwbouw en renovatie. Daarbij zijn de bouwdelen prefab, die we in onze eigen fabriek produceren. In de fabriek maken we slim gebruik van digitale middelen en geautomatiseerde processen. Binnen een dag kunnen de bouwdelen er staan. Het plaatsen van de bouwdelen levert daardoor aanzienlijk minder overlast op voor bewoners tijdens de renovatie”, legt Klein uit. De prefab bouwdelen bieden nog een ander duurzaam voordeel. “Een bouwdeel gaat conform testresultaten minimaal 40 jaar mee, daarna zijn veel van de materialen die gebruikt zijn recyclebaar. Zoals volledig recyclebaar isolatieschuim dat 90% van al het materiaalgebruik vormt”, vertelt Klein.

Doorgroeien door te automatiseren
Als leverancier van (grote) bouwbedrijven is Rc Panels nu klaar voor een volgende groeifase. De financiering van Oost NL en Energiefonds Overijssel maakt deze groei en innovatie van Rc Panels mogelijk. “We zijn blij met deze financiering, daardoor kunnen we de investeringen doen die nodig zijn om Nederland te verduurzamen, zoals verdere automatisering van de productielijn, software voor een efficiënte en effectieve supply-chain en wellicht het belangrijkste, productontwikkeling. Daarnaast krijgen we er betrokken partners bij die ons bij de snelle groei die we doormaken kunnen ondersteunen”, vertelt Klein.
“De energietransitie vergt een grote inspanning. De uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, moet drastisch omlaag. Het terugdringen van de energiebehoefte is daarin een belangrijk doel en Rc Panels heeft daarvoor een innovatief product en proces. We zijn trots dat we als Oost NL een bijdrage mogen leveren aan de groei van een regionaal bedrijf dat zich inzet voor het verduurzamen van huizen”, vertelt Joka Bosch, investment manager Energy van Oost NL.
“Energiefonds Overijssel is opgericht om projecten en bedrijven in Overijssel die energie besparen of energie opwekken uit hernieuwbare bronnen te financieren. Rc Panels is met haar modulaire panelen hier een mooi voorbeeld van. Het bedrijf draagt met haar product bij aan de energiedoelstellingen van de provincie Overijssel en Nederland”, aldus Willem Dubbelman van Energiefonds Overijssel.