Enschede Energie groeit en is landelijk koploper

Het was een mooi jaar voor het door ons gefinancierde Enschede Energie. Ze maakten een flinke groei door qua ledenaantal en bleken daarnaast ook nog eens nummer 1 bij zon op dak in de lokale energiemonitor 2022. Goede resultaten waar ze terecht trots op zijn.

Enschede Energie groeit
Het ledental van de Enschedese coöperatie is gestegen van 500 begin 2022 naar 700 leden op dit moment. Afgelopen januari alleen al kwamen er 50 leden bij die allemaal bijdragen aan en profiteren van de verduurzaming van Enschede. Dat zijn zonnige resultaten! Daarnaast zijn de eerste stappen in de omvorming tot duurzaamheidscoöperatie gezet. “We gaan dit jaar ledenactiviteiten organiseren om elkaar te leren kennen, tips uit te wisselen en ook écht een gezellige vereniging te worden. De activiteiten zullen breder zijn dan alleen rondom het thema duurzame energie opwekken” aldus Rens Weustink, die verantwoordelijk is voor de marketing- en ledenactiviteiten bij Enschede Energie.

Landelijk koploper bij het leggen van zonnepanelen op daken
En daar stopt de groei niet. Enschede Energie is in 2022 de meest succesvolle energiecoöperatie als het gaat om het realiseren van collectieve zonneprojecten op dak, landelijk gezien. Dat bleek op dinsdag 14 februari bij de presentatie van de jaarlijkse Lokale Energiemonitor van Klimaatstichting HIER. De coöperatie heeft nu maar liefst 26 zonnedaken in bezit die sinds 2016 zijn aangelegd en mede door ons zijn gefinancierd. Ook voor wat betreft het totaal aantal zonnedaken is Enschede Energie de landelijke nummer 1 energiecoöperatie.

Financiering van duurzame ambitie
Enschede Energie kreeg vanuit ons fonds een lening van EUR 1.000.000 voor de bouw en exploitatie van een aantal zonnedaken op bedrijfsdaken in en rondom de stad. En dat loopt dus gestaag blijkt uit bovenstaande. Er zijn op dit moment drie zonneparken in aanbouw en er staan voor 2023 nog eens vijf zonnedaken op de planning. De ambitie van Enschede Energie is om in 2030 op deze manier 10.000 huishoudens in Enschede van duurzame energie te voorzien. Enschede gaat een zonnige toekomst tegemoet.