Hogeschool Viaa verduurzaamt verder, met financiering vanuit ons fonds

In 2018 verduurzaamde Hogeschool Viaa de buitenkant van haar gebouw door te isoleren. Deze verduurzaming kwam mede door een lening van het Energiefonds tot stand. Inmiddels is er ook een WKO geplaatst zodat Viaa op termijn van het gas af kan en zijn er zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Verduurzaming werkt aanstekelijk en dat smaakt voor Viaa naar meer. Door de aula (Agora) en de achterkant van het gebouw nu zo duurzaam mogelijk te renoveren, kan de hogeschool de laatste stappen zetten naar een duurzaam, fris en toekomstbestendig gebouw. Voor deze laatste fase heeft Viaa financiering bij het fonds gekregen. Vorige week werden de contracten hiervoor ondertekend. En dat moment werd natuurlijk feestelijk luister bijgezet.

Duurzaam, fris en toekomstbestendig verder
Met een nieuwe financiering kan Viaa haar gebouw verder verduurzamen en (grijze) energie besparen. De financiering vanuit het fonds is bedoeld voor de duurzame maatregelen zoals isolatie en hr++ glas, energiezuinige verlichting en waterbesparende maatregelen. Ook worden er koppelingen met de WKO en luchtbehandeling gedaan. De school is een voorbeeld voor andere Hogescholen op het gebied van duurzaam renoveren en vervult daarmee een voorbeeldrol. De afgelopen 1,5 jaar in Coronatijd hebben laten zien hoe belangrijk het is dat organisaties en hun gebouwen toekomstbestendig en gezond zijn. De verduurzaming zorgt voor een jaarlijkse besparing/opwekking van 0,65 TJ per jaar. Dat is te vergelijken met het energieverbruik van 94 huishoudens.

Een bijzonder moment
Na een lange tijd van digitaal vergaderen en ook digitaal ondertekenen was dit voor het eerst weer eens een fysieke bijeenkomst, de aanwezigen waren dan ook verheugd deze mijlpaal met elkaar te kunnen beklinken. Na de ondertekening volgde nog een rondleiding door het gebouw, waarbij het werk in uitvoering van de verduurzaming bekeken en besproken werd.

Meer lezen over de financiering van Viaa