Ichtus College gaat grondig verduurzamen zodat het gebouw energieneutraal wordt

Leerlingen van het Ichthus College in Kampen krijgen op de bouwplaats uitleg over het energieneutrale schoolgebouw dat daar komt te staan

Stichting Ichthus College in Kampen, onderdeel van de Landstede Groep, heeft grote verduurzamingsplannen. Ze willen een deel van de school zo grondig renoveren dat het gebouw energieneutraal wordt. De leerlingen van de school gaan tijdelijk naar een ander gebouw op het terrein, zodat het hoofdgebouw van 5,500 m2 wordt gerenoveerd en er 1,800 m2 bij wordt gebouwd. De bestaande bouw wordt grondig gestript en gerenoveerd,  isolatie en ventilatie hebben hierin hoge prioriteit. Doel is om van BENG (bijna energie neutraal) naar ENG (energieneutraal) te gaan. De totale kosten van de verbouwing bedragen ca. €21 miljoen. Een grote en mooie ambitie.

Financiering door het fonds
Energiefonds Overijssel financiert projecten en ondernemingen in de provincie die nieuwe energie opwekken of energie besparen. Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed is hier een belangrijk onderdeel van. Het Ichtus College draagt met haar verbouwing bij aan een behoorlijke energiebesparing, haast netto nul CO2-uitstoot, voor de komende 40 jaar. Daarom financierde het fonds deze verbouwing en uitbreiding met een lening van 2 miljoen euro. De school is zo klaar voor de komende 40 jaar.

Gastcollege over verduurzaming en rondleiding over de bouwplaats
Vandaag was er een kick-off evenement op het college om de financiering van de verbouwing te vieren. Leerlingen komen in een gast-college van collega Joost Vlot meer te weten over de energietransitie en de mogelijkheden voor verduurzaming van dit soort maatschappelijke gebouwen, daarna volgt er een rondleiding over de bouwplaats is.  En dan komen ook de vragen van de leerlingen los. De lokale pers is hier ook bij aanwezig. Lees in onderstaand persbericht hoe het evenement verliep.

-persbericht- 

 Leerlingen Ichthus College Kampen krijgen gastles over energieneutraal nieuw schoolgebouw

“Wat hier in Kampen gaat gebeuren is bijzonder. Jullie nieuwe schoolgebouw wordt energieneutraal. En dat is voor een middelbare school uniek in Nederland.” Voorin het klaslokaal van het Ichthus College in Kampen staat Joost Vlot van Energiefonds Overijssel. Hij verzorgde op dinsdag 17 januari een gastles voor leerlingen van vwo 5.

 Joost geeft de leerlingen uitleg over wat er komt kijken bij de bouw van een energieneutraal nieuw schoolgebouw. Dat het Ichthus College zo’n duurzaam nieuw gebouw kan bouwen is mede gelukt dankzij een lening van Energiefonds Overijssel en doordat Landstede Groep (de scholengroep waar het Ichthus College bij hoort) naast de gemeente Kampen bijdraagt aan de nodige investering.

Warme jas
Joost vertelt de leerlingen dat het met de energiekosten van een schoolgebouw net zo werkt als bij ons eigen lichaam. “Als het koud is en je gaat naar buiten, dan doe je een warme jas aan. Als je een föhn met een verlengsnoer meeneemt, krijg je het weliswaar warm, maar dan verlies je verhoudingsgewijs veel energie. Zo is het ook met een gebouw. Je kunt het beste beginnen met het uitzoeken van de juiste jas en het gebouw goed isoleren en ventileren. We willen de energievraag zo laag mogelijk houden en toch aangenaam kunnen leren in een schoolgebouw.”

Materialen hergebruiken
Intussen heeft de klas zich verplaatst naar de bouwplaats, waar alleen nog het betonnen skelet van het Ichthus College aan de Jan Ligthartstraat 1 overeind staat. Henri Kosmeijer is namens Landstede Groep projectleider van de nieuwbouw. Hij vertelt dat wat er nu nog overeind staat van het oude schoolgebouw opnieuw gebruikt gaat worden. “We gaan materialen uit het oude pand hergebruiken, omdat alles wat je kunt hergebruiken een lagere CO2-voetprint achterlaat dan wanneer je het helemaal nieuw moet maken.”

Meer geld voor goed onderwijs
Op deze plek, buiten het lokaal, ontstaan als vanzelf vragen vanuit de groep. Want wat is de uiteindelijke besparing precies? Henri geeft aan dat in het nieuwe gebouw het gebruik van elektriciteit en naar beneden wordt gebracht en zelf wordt opgewekt met zonnepanelen. “Bovendien gaan we helemaal van het gas af. Alles bij elkaar is de school straks vijfmaal zuiniger dan een nieuwbouwhuis dat op dit moment gebouwd wordt. Zo houdt het Ichthus College per jaar geld over. En dat kunnen we mooi inzetten voor waar het hier eigenlijk om gaat: goed onderwijs voor jullie.”

Interessant
Leerling Sven Korenberg is een van de leerlingen die belangstellend enkele vragen stelt. Hij heeft de uitleg van Joost en Henri nauwkeurig gevolgd. Geen verrassing, want Sven overweegt om Bouwkunde te gaan studeren. “Ik vind het interessant om te horen wat er gaat gebeuren. Het oude gebouw was vrij gehorig en in de zomer nogal warm vanbinnen. Ik hoop dat dat in het nieuwe schoolgebouw verleden tijd is. En al zal ik dat waarschijnlijk zelf niet meer meemaken, misschien kom ik nog een keer terug om te zien hoe het uiteindelijk is geworden!”

Open huis: 27 januari
Het Ichthus College Kampen houdt vrijdag 27 januari een open huis. Tijdens het open huis wordt er ook aan toekomstige leerlingen en hun ouders/verzorgers informatie gedeeld over de nieuwbouw aan de Jan Ligthartstraat in Kampen.

Meer weten over het Ichtus College