Jaarverslag 2019: versnellen, vernieuwen en verduurzamen van de energietransitie

Vernieuwers versnellen de overgang naar duurzame energie in Overijssel
Wij hebben ons jaarbericht over 2019 gepubliceerd. Het thema van dit jaar is versnellen, vernieuwen, verduurzamen geworden, omdat deze termen de activiteiten van het fonds in 2019 passend samenvatten. Zo kunt u in het jaarbericht interviews lezen met twee ondernemingen die beiden een product maken waarmee verduurzaming van en in huizen mogelijk wordt, die daarmee een aandeel hebben in het vernieuwen van de markt en die zo een bijdrage leveren aan het versnellen van de energietransitie in Overijssel, én daarbuiten. Het volledige jaarbericht is hier te bekijken.

Nieuwe financieringen in 2019
Het fonds verstrekte vorig jaar twaalf nieuwe leningen en nam een nieuwe participatie. Het bedrijf Rc Panels was een van de leningnemers. Zij kunnen met hun prefab gevelpanelen huizen binnen een dag verduurzamen. In het jaarbericht staat een interview met deze vernieuwende verduurzamer. De participatie van het fonds in het bedrijf Cooll Sustainable Energy Solutions betekende dat het bedrijf kon versnellen van start-up naar scale-up, maar ook dat het andere financiers aan zich kon binden. De eerste investering vanuit het fonds bleek hiervoor een goede hefboom. Ook zij komen in dit jaarbericht uitgebreid aan het woord. In 2019 werden de aandelen in 3 participaties verkocht. De opbrengsten hiervan kunnen opnieuw ingezet worden in hernieuwbare energie projecten. De huidige portefeuille van het fonds bedraagt per eind 2019 ruim 180 miljoen euro. Daarbij ging het fonds in dit jaar ook door de magische 200 miljoen euro aan historisch uitgezette financieringen heen.

Lees hier de interviews met onze ondernemers.

Impact en maatschappelijk rendement
Wij meten de verwachte impact van de investeringen van het fonds vooraf. Wanneer alle projecten conform planning worden uitgevoerd kan de totale portefeuille van Energiefonds Overijssel zorgen voor een vermindering van CO2 uitstoot in Overijssel van totaal bijna 186 duizend ton. Daarnaast zorgen de gefinancierde projecten daarmee samen voor een maatschappelijk rendement van 3.616 terajoule, gelijk aan het energiegebruik van ruim 50.000 huishoudens. Dat is vergelijkbaar met dat van de gemeentes Hengelo en Hellendoorn samen. De investeringen leverden daarbij ook werkgelegenheid in de provincie op, 175 structurele en 1.551 tijdelijke arbeidsplaatsen.