Mooie eerste resultaten van de MKB Duurzaamheidslening

De MKB Duurzaamheidslening die wij begin dit jaar lanceerden samen met Qredits en de provincie Overijssel laat in het eerste kwartaal mooie resultaten zien. Er werden in de eerste maanden van het jaar 84 aanvragen ontvangen, waarvan er 28 zijn toegekend. Hiermee is een totaal bedrag van bijna € 1,2mln uitgezet. Daarnaast zitten nog 21 ondernemingen in het aanvraagproces. Met deze resultaten is nu 24% van het totale budget  voor de MKB Duurzaamheidsleningen ingezet. Het meest voorkomende bestedingsdoel van de leningen is energieopwekking met zonnepanelen, gevolgd door isolatie en verwarming door airco. Dit heeft geleid tot een energieopbrengst van 477.729 Kwh, een besparing in gas van 24.780 m3 en energiebesparing van 53.710 Kwh. Supergoede eerste resultaten, waar we best een beetje trots op zijn.

In januari ’23 werd de 1e duurzaamheidslening uitgereikt aan Henk Jan en Nataja Korenblik van Boerderijcamping De Beek te Haaksbergen.

Uit onderzoek blijkt dat bijna twee derde van de ondernemers in het kleinbedrijf snel wil investeren in verduurzaming, maar dit niet zelf kan betalen (onderzoek van de Kleinbedrijf Index, gezamenlijk initiatief van Qredits, ONL en Hogeschool Utrecht) Met de MKB Duurzaamheidslening is daar nu verandering in gekomen. Het is een duurzaamheidslening van maximaal € 50.000 tegen 2,5% rente voor Overijsselse ondernemers. Deze kan gebruikt worden voor investeringen in energiebesparing of als werkkapitaal om de periode tot levering van deze investeringen te overbruggen. Het idee achter deze duurzaamheidslening is dat de financieringslasten gecompenseerd worden door de energiebesparing die de investering oplevert. Naast de lening biedt Qredits een praktische duurzaamheidstraining aan die ondernemers helpt in het verduurzamen van hun bedrijf.

‘In deze tijden van hoge energielasten is het belangrijk om ondernemers de mogelijkheid te bieden te verduurzamen’, zegt Elwin Groenevelt, algemeen directeur bij Qredits. ‘Het zit in ons DNA om ook juist in tijden van crisis te blijven financieren. Zo kunnen ondernemers in Overijssel de energiecrisis doorkomen.’

Heeft u plannen voor verduurzaming of energiebesparing voor uw bedrijf en bent u geïnteresseerd in een Duurzaamheidslening? Check dan hier alle informatie hierover.