Open onderhandelen als duurzame ondernemer

Afgelopen vrijdag 9 september ’22 was een drukke dag, met voor het fonds wel twee evenementen in het kader van ons 10-jarig bestaan op de planning. Naast een fietsevents werd op deze dag ook een onderhandelingsworkshop gegeven voor een gezelschap van door ons gefinancierde ondernemers. Hierbij een kort verslag van deze dag door collega Dylan Perales.

Als ondernemer ben je vaak aan het onderhandelen
Als Energiefonds Overijssel zijn we zelf op dagelijkse basis bezig met onderhandelen. Een vaardigheid die handig is en die zeker te leren valt. In dat kader leek het ons nuttig om een workshop hierover aan te bieden aan een aantal van de door ons gefinancierde projecten en ondernemers. Waarom? Ook als ondernemer ben je op veel plekken aan het onderhandelen: met je financiers, met je partners, met je medewerkers, met je klanten en zo zijn er nog vele andere partijen te bedenken. Het loont daarom om je te verdiepen in het onderwerp en de methoden van onderhandelen. Met frisse moed gaan we aan de slag.

De methode van ‘open onderhandelen’
De onderhandelingsworkshop wordt verzorgd door Frits Philips Jr. & Partners. Zij geven al jaren onderhandelingscursussen die gebaseerd zijn op de Harvard Methodiek van “open onderhandelen”. Deze bevat onder meer hoe belangrijk is het om transparant te communiceren over de verschillende belangen. Zo heb je in een onderhandeling gemeenschappelijke, maar ook juist tegengestelde en/of partij-specifieke belangen. Door deze belangen goed in kaart te brengen, kom je gezamenlijk tot creatievere oplossingen. Samenwerking loont dus. Daarnaast is het mooie aan deze methodiek dat hoe meer de onderhandelende partijen er vanaf weten, hoe beter het resultaat is voor beide partijen. Vanuit die gedachte delen we deze kennis graag met door onze projecten en ondernemers.

Theorie, praktijk en borrel
We starten met de theorie van open onderhandelen. Om die in de praktijk te brengen krijgt iedereen daarna gelijk een oefencasus. Hierdoor konden de deelnemers oefenen en de opgedane kennis gelijk in de praktijk brengen. Een geslaagde dag met mooie positieve feedback vanuit onze deelnemers, die werd afgesloten met een gezamenlijke borrel met de deelnemers van het fietsevent. Of daar meteen onderhandeld is hebben we nog niet terug gekregen….wie weet!