Lokale Energie Initiatieven – Faciliteit (LEI-F)
Lokale energie-initiatieven spelen een cruciale rol in de energietransitie. Energiecoöperaties die hun gemeenschap willen verduurzamen door een zon- of windprojecten te ontwikkelen, kunnen voor ondersteuning tijdens de ontwikkelfase van het project terecht bij Energiefonds Overijssel. De onderstaande informatie is vooral gericht op windprojecten.
Heeft u een zonproject waarvoor u een LEI-F wil aanvragen? Neemt u dan contact op met Daan Kause.
De wind mee voor lokale energie-initiatieven
Coöperaties die betrokken zijn bij Lokale Energie Initiatieven (LEI’s) zijn heel belangrijk in de energietransitie. Doordat de lokale omgeving betrokken is bij de ontwikkeling van het energieproject wordt het project lokaal verankerd. Het ontwikkelen van een windproject kent de nodige uitdagingen, zo hebben coöperaties in deze fase vaak onvoldoende toegang tot financiële middelen. Daarom heeft Energiefonds Overijssel (EFO) speciaal voor coöperaties de Lokale Energie Initiatieven-Faciliteit (LEI-F) ontwikkeld.
Wat is de LEI-F?
De LEI-F ondersteunt coöperaties bij de ontwikkeling van een windproject door een groot deel van de ontwikkelkosten te dekken. Naast de LEI-F legt de coöperatie zelf ook ontwikkelgeld in. Dit versterkt de betrokkenheid van de lokale gemeenschap bij duurzame energieprojecten.
Wat is er nodig in de ontwikkelfase?
Om een windproject te laten slagen is het belangrijk om een professionele ontwikkelpartij te betrekken als aandeelhouder. Zo is er voldoende professionele expertise en betrokkenheid aan boord van het project. Een eigen financiële bijdrage vanuit de coöperatie zorgt daarnaast voor voldoende zeggenschap voor de coöperatie, het vergroten van het draagvlak en de mogelijkheid voor de lokale gemeenschap om mee te delen in de opbrengst tijdens de ontwikkelfase.
Financieringsopties voor windprojecten
Hier geven we 3 voorbeelden van financieringsmogelijkheden voor coöperaties om de benodigde middelen voor windprojecten te verkrijgen:
Volledige eigen investering:
De coöperatie investeert zelf of haalt middelen op via burgerparticipatie, zonder steun van Energiefonds Overijssel.
Lening met gemeentegarantie
De coöperatie heeft minder dan 50% van de benodigde middelen, en leent het resterende deel van het Energiefonds, met een garantie van de gemeente. Een eigen inbreng is wenselijk, maar geen vereiste. Voorwaarden bij deze garantie-optie zijn:
- De gemeente staat voor 80% – 100% garant voor de lening van het fonds.
- Met de lening van het Energiefonds kan de coöperatie eigendom verwerven via aandelen in de ontwikkel B.V.
- De lening heeft een afsluitprovisie en vaste oprolbare rente; afsluitprovisie: 1,0% over de hoofdsom, rente (indicatief): 3,5% – 5,0%.
- De geboden rente hangt af van de garantie van de gemeente en de marktrente. Daarom is deze onder voorbehoud en wordt de rente periodiek herzien.
LEI-F van Energiefonds Overijssel
Het Energiefonds en de coöperatie verstrekken een converteerbare lening aan de Coöperatieve B.V. waarmee de Coöperatieve B.V. 50% van de aandelen in de Windproject Ontwikkel B.V. verkrijgt. De coöperatie is voor 100% eigenaar van de coöperatieve B.V.
Voorwaarden bij de LEI-F-optie zijn:
- Coöperatie streeft naar 50% eigen inbreng, minimale eigen inbreng is 20%.
- Het Energiefonds verstrekt maximaal 80% van de benodigde middelen om 50% lokaal eigendom te realiseren.
- Als het project vordert brengt de coöperatie steeds meer eigen middelen in.
- Het fonds neemt een prioriteitsaandeel in de Wind Ontwikkel B.V.
- De LEI-F wordt terugbetaald bij de “financial close” van het project, of eerder indien mogelijk.
- De LEI-F is een converteerbare lening. Deze kan worden omgezet in aandelen in de coöperatieve B.V. als terugbetaling niet mogelijk is.
- De LEI-F kan ook bij financial close worden geconverteerd in de coöperatieve B.V. als de betrokken partijen hier gezamenlijk voor kiezen.
Drie projectfases uitgelegd
Naarmate het project vordert wordt het risico lager en de resterende looptijd korter. Daarom hanteert het Energiefonds drie verschillende ontwikkelfases. Het fonds hanteert voor elke fase een andere succes fee. Per fase brengt de coöperatie relatief meer eigen inbreng in. Dit doet de coöperatie onder dezelfde voorwaarden als de LEI-F.
Samenwerking met Energiefonds Overijssel
Het fonds neemt een prioriteitsaandeel in de Ontwikkel B.V. om medezeggenschap te waarborgen, zonder zich in de dagelijkse uitvoering te mengen. Dit helpt bij het beheersen van risico’s en het behalen van projectdoelstellingen. Het fonds heeft geen recht op winstuitkering.
Structuur samenwerking
- Reguliere aandelen met winstuitkeringsrecht en stemrecht zijn volledig in handen van coöperatie en ontwikkelaar.
- Naast reguliere aandelen zijn er drie prioriteitsaandelen in de B.V.:
- Een voor de coöperatie
- Een voor de ontwikkelaar
- Een voor het Energiefonds
- Elk prioriteitsaandeel geeft recht op een stem bij belangrijke beslissingen
- Besluiten worden door een meerderheid (2 van de 3 stemmen) gesteund.
Burgerparticipatie
Coöperaties kunnen geld ophalen via burgerparticipatiecampagnes, met behulp van professionele platforms (voordelen: ondersteuning en ontzorging) of door zelf campagnes te voeren (dan ook zelf verantwoordelijk voor administratie en wet- en regelgeving). Dit vergroot de lokale betrokkenheid en zorgt voor een financiële basis.
Stappenplan voor een LEI-F aanvraag
Meer informatie en contact:
Neem contact op met Daan Kause of Bas Broekstra voor vragen of overleg over het aanvragen van een LEI-F.