Agro Energie Hardenberg verkoopt groengasinstallatie aan ENGIE

Sinds 2016 werkt Agro Energie Hardenberg (AEH) aan de productie van groene stroom en groengas. Wij zijn sinds 2019 betrokken geweest bij AEH en financierden de eerste en de tweede uitbreiding van hun groengasinstallatie. Deze week werd bekend dat ENGIE RGE Netherlands BV de nieuwe eigenaar wordt van Agro Energie Hardenberg. Wij feliciteren de AEH met deze mooie stap en de mooie resultaten en impact die AEH door de jaren heen bereikt heeft. Lees er meer over in onderstaand persbericht van ENGIE.

 

 

-Persbericht-

ENGIE versterkt groen gaspositie in Nederland met overname van twee groen gasinstallaties

  • Installaties hebben gezamenlijk een jaarlijkse productiecapaciteit van 139 GWh
  • ENGIE’s eerste productie-installaties voor groen gas in Nederland
  • Overnames zijn belangrijke stap in de realisering van ENGIE’s groen gasambities in Nederland

Zwolle, 16 april —ENGIE kondigt vandaag de overname aan van twee groen gasinstallaties in Nederland. De locaties in Hardenberg en Alkmaar hebben een maximale jaarlijkse productiecapaciteit van respectievelijk 90 GWh en 47 GWh. Deze strategische overnames zijn een belangrijke mijlpaal. Het zijn ENGIE’s eerste productie-installaties voor groen gas in Nederland. De overnames versterken de positie van de energieleverancier als leider in de Europese productie en levering van groen gas.

Voor ENGIE vertegenwoordigen de overnames een belangrijke stap in het behalen van haar duurzaamheidsdoelstellingen. De energieleverancier wil niet alleen wereldwijd volledig CO2-neutraal zijn in 2045, maar ook een leidende rol pakken in de Nederlandse energietransitie. Binnen deze ambitie speelt groen gas een belangrijke rol. Tegen 2030 wil ENGIE 200 miljoen m3 groen gas produceren in Nederland. Ter vergelijking: in 2022 werd in heel Nederland zo’n 230 miljoen m3 geproduceerd. Met deze overnames loopt ENGIE bovendien voor op aankomende wet- en regelgeving. In 2026 wordt namelijk een bijmengverplichting van kracht, die ervoor moet zorgen dat in 2030 ongeveer 1,1 miljard m3 groen gas wordt bijgemengd in het Nederlandse aardgasnet.

Oprichter Seine Roelofs voor zijn groengasverwerkingsinstallatie

Circulair alternatief voor aardgas
Biomethaan, in de volksmond groen gas genoemd, wordt geproduceerd door middel van vergisting, een biologisch proces. Na zuivering heeft groen gas dezelfde eigenschappen als aardgas. Groen gas kan aardgas dus één op één vervangen, waardoor er geen aanpassingen nodig zijn aan de bestaande gasinfrastructuur. Ook voor bedrijven zal een overstap van aardgas op groen gas geen impact hebben op de bedrijfsvoering. En omdat groen gas lokaal wordt geproduceerd met biologische reststromen en mest, is deze duurzame brandstof circulair en draagt groen gas bij aan de leveringszekerheid. ENGIE ziet groen gas daarom als een belangrijk onderdeel van een duurzame energiemix.

“Groen gas is een schone brandstof die op veilige wijze kan worden geproduceerd. Toch staat groen gas nog altijd in de schaduw van andere duurzame energiebronnen”, zegt Wim Kuster, Directeur Renewable Gases Nederland. “ENGIE gelooft dat alle routes richting verduurzaming moeten worden bewandeld. Daarom blijven we fors investeren om de productie van groen gas op te schalen, zowel in Nederland als in Europa. Deze opschaling is binnen afzienbare tijd haalbaar: er zijn voldoende biologische reststromen beschikbaar en er zijn geen aanpassingen nodig aan de Nederlandse gasinfrastructuur.”

De twee installaties in Alkmaar en Hardenberg zijn voor ENGIE de eerste in Nederland. In Frankrijk is ENGIE al marktleider in de productie van groen gas, met een productiecapaciteit van 0,7 TWh. Met de overnames in Nederland en twee recente overnames in het Verenigd Koninkrijk, komt de totale productiecapaciteit van ENGIE van groen gas in Europa op 1,1 TWh. ENGIE’s ambitie is om de Europese productiecapaciteit op te schalen tot 10 TWh in 2030.

Lees meer over de financiering van Agro Energie Hardenberg