Duurzame Energie Coöperatie van de Groote Scheere ontvangt een LEI-F financiering

Zo tussen Sinterklaas en Kerstmis konden wij weer een lokaal energie initiatief blij maken met een financiering uit de LEI-F (de lokale energie initiatief-faciliteit). Deze keer is het de Duurzame Energie Coöperatie van De Groote Scheere in Holthone die met de financiering een haalbaarheidsonderzoek gaat uitvoeren om te bekijken of en hoe de verduurzaming van het Landgoed De Groote Scheere eruit kan zien. Een mooi voorbeeld van hoe de LEI-F al in een vroege fase de plannen van een energie coöperatie kan ondersteunen.

Het verduurzamen van een historisch cultuurlandschap
Tussen Gramsbergen en Coevorden ligt Landgoed De Groote Scheere: een historisch cultuurlandschap. Eeuwenoude zandpaden verbinden hier weiden, akkers, bossen, natuurterrein en houtwallen. In het landschap staan rietgedekte boerderijen met karakteristieke luiken en andere streekeigen gebouwen. Het is een uniek landschap met een rijke geschiedenis. Duurzame Energie Coöperatie van De Groote Scheere is door de inwoners van het landgoed opgericht om het landgoed te verduurzamen. Om te kijken welke mogelijkheden het beste passen starten zij die verduurzaming met het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek, waarin verschillende energieconcepten uitvoerig onderzocht worden op hun haalbaarheid. Zo kan de coöperatie een haalbaar energieproject identificeren en deze ook verder ontwikkelen.

Wat maakt deze financiering mogelijk?
Met een financiering uit de LEI-F van €50.000 is het mogelijk om in de vroege verkenningsfase dit initiatief te ondersteunen. De LEI-F is in het leven geroepen om juist dit soort onderdelen in deze vroege fase mogelijk te kunnen maken en er zo voor te zorgen dat een energie initiatief in deze fase verder komt. Met een positieve uitkomst van dit haalbaarheidsonderzoek kan de energievoorziening van het landgoed verduurzaamd worden. Hoeveel CO2 besparing dit oplevert en hoeveel banen dit creëert hangt af van de uitkomst van het onderzoek en zal in een latere fase duidelijk worden.

Ook bezig met een lokaal energie initiatief en behoefte aan ondersteuning en/of kapitaal? Check hier alles over de LEI-F

Meer weten over Landgoed De Groote Scheere