Groene innovatie: opening proeffabriek Rubisco Foods een feit

Eiwitten uit waterlinzen (eendenkroos) vormen een goed alternatief voor dierlijke eiwitten. Is het eten van kroos toekomstmuziek? Zeker niet, in Raalte opende op 5 maart jl. de proeffabriek van Rubisco Foods (voorheen ABC Kroos) waar ze hoogwaardig eiwit uit eendenkroos winnen. Met een investering vanuit het fonds kwam deze fabriek tot stand.

 

1200 kilo per uur
Met de opening van de fabriek door gedeputeerde Tijs de Bree wordt nu een nieuwe stap gezet in het meerjarenproject. Met een verwerkingscapaciteit van 1200 kilo per uur kan de groene grondstof omgezet worden in ‘een nieuwe innovatieve range ingrediënten die natuurlijk, clean-label en biologisch Skal-gecertificeerd is.’ Na drie jaar van proeven en experimenteren in een pilot, is die volgende stap nu een feit.

In Azië en de Verenigde Staten eten mensen het kroos al, in Europa is het nog een vrij nieuw fenomeen. Bij de Europese Commissie ligt een ‘novel food-aanvraag’ om producten uit voedselveilig geteelde waterlinzen in Europa te mogen verkopen. Als die er is staan er vele telers in de regio al klaar om het kroos te gaan kweken die in de fabeiek verwerkt gaat worden.

Doel van de proeffabriek is om eind 2020 op te schalen naar 3 tot 5 keer de hoeveelheid van 1200 kilo per uur. Rubisco levert hiermee een mooie bijdrage aan de energiedoelstelling van de provincie Overijssel: 20 procent nieuwe energie in 2023. Waar een klein plantje groot in kan zijn.

Lees hier ons interview met oprichter Hans Derksen

Meer weten over Rubisco

Meer nieuws over opening proeffabriek op 5 maart 2020

Beeld: opening ABC Kroos proeflocatie