Haalbaar en betaalbaar op weg naar aardgasvrij met Cooll

Begin februari werd een belangrijke mijlpaal bereikt door het ons gefinancierde Cooll Sustainable Energy Solutions. Door de CV-ketel te vervangen voor een gasgestookte adsorptiewarmtepomp van Cooll is een standaard jaren ’60 sociale huurwoning zonder comfortverlies voor 30% van het gas af gehaald. Lees er meer over in onderstaand persbericht.

 

-Persbericht-

Op woensdag 3 februari is een belangrijke mijlpaal bereikt in de verduurzaming van de sociale woningsector. Met een simpele vervanging van de CV-ketel is een standaard jaren ’60 sociale huurwoning zonder comfortverlies voor 30% van het gas af gehaald. Een zekere besparing op het energieverbruik zonder enige renovatie aan de woning.

Cooll heeft daartoe voor de eerste keer een model van de gasgestookte adsorptiewarmtepomp geïnstalleerd in een woning in Uden. Woningcorporatie Area stelde een woning beschikbaar voor deze demonstratie. Area maakt deel uit van ‘Lente’, acht samenwerkende woningcorporaties in Brabant die in onze gasgestookte adsorptiewarmtepomp een heel goede mogelijkheid zien als vervanger van de traditionele HR-verwarmingsketel.

De gasgestookte adsorptiewarmtepomp betreft een door warmte aangedreven technologie waarmee 30 tot 50% energie én bijbehorende CO2-uitstoot kan worden bespaard. De technologie gebruikt de verbrandingswarmte van fossiele of hernieuwbare brandstoffen op een slimmere manier dan traditionele verwarmingstoestellen. Dezelfde technologie kan in de toekomst worden aangedreven door biobrandstoffen of (groen) waterstof, waarmee duurzame verwarming via het gasnet mogelijk wordt en we het gebruik van aardgas kunnen uitfaseren. Hierdoor wordt de ambitie om van het gas af te gaan haalbaar en betaalbaar.

Het geplaatste model in Uden is voorzien van een groot aantal sensoren en meetapparatuur waardoor de prestaties van het model goed gemonitord kunnen worden, zelfs op afstand vanuit Enschede. Door middel van deze praktijktest wordt onderzocht hoe de warmtepomp functioneert in een woonhuis en waar nog verbeteringen kunnen worden aangebracht. Daarnaast konden we ervaring opdoen met de plaatsing en de installatie van het toestel.

Toon van den Brand, projectmanager Area: “De gasgestookte adsorptiewarmtepomp van Cooll is dé opvolger voor bestaande CV-ketels. Met hetzelfde comfort lagere energiekosten voor onze bewoners. En een enorme besparing op het gasverbruik en reductie van CO2. Een mooi resultaat van De WarmteWissel (zie www.warmtewissel.nl) vinden wij van Lente, de acht samenwerkende woningcorporaties. We zijn trots op onze samenwerking met de pioniers van Cooll.”

Gedurende 2021 werkt het team van Cooll aan een update van het functioneel model, met als belangrijkste doelstelling om een wandtoestel met beperkte afmetingen te realiseren. Een mockup van deze versie is ook al in de woning van Area te bewonderen.

De resultaten van deze demonstratie leveren een belangrijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de gasgestookte adsorptiewarmtepomp. Na de volgende demonstratie in de winter van 2021-2022 wordt het definitieve model ontworpen en gereed gemaakt voor productie, zodat we vanaf het jaar 2023 de markt gaan veroveren.

Meer informatie over Cooll en de financiering vanuit Energiefonds Overijssel

Website Cooll Sustainable Energy Solutions