Cooll Sustainable Energy Solutions

Op het moment dat de gasprijzen flink stijgen komt Cooll Sustainable Energy met mooi nieuws. Hun SuperHybrid, de opvolger van de HR-ketel wordt momenteel getest in Kampen. Het is een warmteoplossing waarmee 30% op het gasgebruik wordt bespaard.

CO2 reductie dankzij thermisch aangedreven warmtepomp
Ruimteverwarming maakt het grootste deel uit van het huishoudelijk energieverbruik in Nederland. De grootste besparing hierop is te behalen in bestaande woningen. Doordat de SuperHybrid extra warmte uit de buitenlucht haalt is deze efficiënter dan de CV-ketel. Hij verbruikt dus minder gas en stoot minder CO2 uit.

Alternatief voor elektrische warmtepompen
Het grootschalig gebruik van elektrische warmtepompen wordt als alternatief voor de HR-ketel nogal geremd door de noodzakelijke (bouwkundige) aanpassingen die deze met zich meebrengen. Cooll komt nu met een oplossing voor beide problemen. Cooll’s veel compactere adsorptiewarmtepomp, de SuperHybrid, kan met zeer beperkte aanpassingen eenvoudig geïnstalleerd worden. De technologie van Cooll kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het energiezuiniger maken van woningen in Nederland. Op dit moment zijn er weinig oplossingen om de warmteopwekking voor verwarming van bestaande woningen energiezuiniger te maken.

 

De rol van Energiefonds Overijssel
Het Energiefonds Overijssel en enkele private investeerders vinden de Twentse vinding zo kansrijk, dat ze 1,5 miljoen euro in het bedrijf steken. Met dit durfkapitaal moet de verdere ontwikkeling van de SuperHybrid en de marktintroductie versneld worden.

Veldtesten voorbereiden
De financiering zal voornamelijk gebruikt worden om veldtesten mogelijk te maken in bestaande woningen. Het eigen pand van Cooll werd afgelopen winter al succesvol verwarmd met een prototype. Nu moet hij nog compacter en volwassener worden gemaakt zodat hij goed in woningen kan worden ingepast. In verschillende woningen lopen nu testen met de SuperHybrid.

Compact, generiek en fluisterstil
Zo klein als de huidige generatie HR-ketels zal hij niet worden. Maar een omvang vergelijkbaar met een CV-ketel uit de jaren ’90 is volgens Cooll wel realistisch. “ Hij is compact en heeft geen bewegende delen, is daardoor minder storingsgevoelig, er is immers geen elektrisch mechanische compressor nodig, dus ook fluisterstil. Onze oplossing wordt ook wel een super-rendementsketel genoemd” aldus Johannes Burger, mede-oprichter van Cooll. Deze aspecten maken hem bijzonder geschikt voor toepassing in bestaande gebouwen. ”Daarnaast is het een gasgestookt systeem en generiek: dat betekent dat de warmtepomp werkt op regulier aardgas, maar ook geschikt is voor bio- of waterstofgas”.

Meer weten over Cooll Sustainable Energy Solutions

Lees hier het interview met de oprichters van Cooll