Solar2Cycle wint de Sustainable Dragons’ Den 2024
Het was ontzettend spannend afgelopen maart tijdens de finale van de mede door ons georganiseerde Sustainable Dragons’ Den. Solar2Cycle uit Rijssen, die zonnepanelen recyclen zodat hun grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden, werd uitgeroepen tot winnaar. Reden voor ons om hen eens verder te vragen naar hun beweegredenen en plannen voor de toekomst. Een kort interview met Gijs ten Brinke, directeur van Solar2Cycle.
Wat doet Solar2Cycle?
Bij Solar2Cycle zijn wij actief bezig om zonnepanelen te recyclen. Onder recyclen verstaan wij het scheiden van de grondstoffen, zodat deze kunnen worden hergebruikt. Doormiddel van innovatieve technologie in de recyclingindustrie, hebben wij een methode gevonden waarmee wij alle grondstoffen kunnen scheiden, dit leidt tot een recyclingpercentage van >95%. Deze grondstoffen worden vervolgens naar onze partners getransporteerd, bij deze partners kunnen de grondstoffen weer opnieuw worden ingezet. Door deze ontwikkelingen voegt Solar2Cycle zonnepanelen toe aan de circulaire economie.
Hoe kwamen jullie de Sustainable Dragons’ Den op het spoor?
Via Sjoerd Welberg ben ik in contact gekomen met deze wedstrijd. Sjoerd is een oud docent van mij en nog steeds sterk betrokken bij mij.
Wat draagt jullie bedrijf bij aan de ESG’s, maar wat is jullie maatschappelijke impact?
Doordat wij de grondstoffen kunnen scheiden op een manier dat deze kunnen worden hergebruikt, hoeven hier geen nieuwe grondstoffen voor te worden geproduceerd. Wij besparen zo per paneel veel CO2 en verminderen een maatschappelijk probleem. Door deze ontwikkelingen voorkomen wij dat zonnepanelen op verkeerde manieren als bijv. een shredder worden ‘gerecycled’.
Wat gaan jullie doen met het prijzengeld van de Dragons’ Den?
Het prijzengeld helpt ons voor de verdere ontwikkelingen met onze machinelijn. Hierdoor kunnen wij verder ontwikkelen om naar een scheidingspercentage van 100% te werken.
Welke dromen of stip op de horizon heeft Solar2Cycle?
De droom van Solar2Cycle is het 100% scheiden van de grondstoffen uit zonnepanelen. Hierdoor kunnen wij ca. 30kg CO2 per zonnepaneel besparen. Het doel is om alle zonnepanelen binnen Nederland te mogen recyclen en door te groeien binnen Europa.