Duurzame Energie Coöperatie van de Groote Scheere

Met het einde van het jaar in zicht verstrekten wij vanuit de LEI-F faciliteit (de lokale energie initiatief-faciliteit) een financiering aan de Duurzame Energie Coöperatie van de Groote Scheere in Holthone.

Het verduurzamen van een historisch cultuurlandschap
Tussen Gramsbergen en Coevorden ligt Landgoed De Groote Scheere: een historisch cultuurlandschap. Eeuwenoude zandpaden verbinden hier weiden, akkers, bossen, natuurterrein en houtwallen. In het landschap staan rietgedekte boerderijen met karakteristieke luiken en andere streekeigen gebouwen. Het is een uniek landschap met een rijke geschiedenis. Duurzame Energie Coöperatie van de Groote Scheere is door de inwoners van het landgoed opgericht om het landgoed te verduurzamen. Om te kijken welke mogelijkheden het beste passen starten zij die verduurzaming met het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek, waarin verschillende energieconcepten uitvoering onderzocht worden op hun haalbaarheid. Zo kan de coöperatie een haalbaar energieproject identificeren en deze ook verder ontwikkelen.

De rol van Energiefonds Overijssel
Met een financiering uit de LEI-F van €50.000 is het mogelijk om in de vroege verkenningsfase dit initiatief te ondersteunen. De LEI-F is in het leven geroepen om juist dit soort onderdelen in deze vroege fase mogelijk te kunnen maken en er zo voor te zorgen dat een energie initiatief niet in de kiem smoort.  Met een positieve uitkomst van dit haalbaarheidsonderzoek kan de energievoorziening van 121 huishoudens verduurzaamd worden. Hoeveel CO2 besparing dit oplevert en hoeveel banen dit creëert hangt af van de uitkomst van het onderzoek en zal in een latere fase duidelijk worden.

Meer weten over Landgoed De Groote Scheere