Overlay

Met kop en schouders boven Energielabel A uitsteken!

kleine afbeelding.jpgmaandag 24 december 2018

Het 'Energieproject' Mijande Wonen is succesvol afgerond waarbij verduurzaming van 350 woningen in o.a. Den Ham en Vriezenveen zijn gerealiseerd. De vooraf afgesproken doelstelling om een energiebesparing van 12,3 TJ per jaar te behalen door de energetische renovatie zijn bevestigd en daarmee is weer een woningcorporatie geslaagd in haar missie haar woningvoorraad te verduurzamen. Twee locatie voorbeelden binnen het 'Energieproject' Mijande Wonen lichten we graag even uit:

Locatie Den Ham
Zeven woningen in de Broekmaten (Den Ham) zijn door Built4U gerenoveerd volgens het Passiefhuis concept. Een passiefhuis is een zeer energiezuinige, gezonde en comfortabele woning. Een energiezuinige woning die met kop en schouders boven Energielabel A uitsteekt. De pre-fabriek isolatie schil, ramen met drievoudig glas en de comfortventilatie leveren in één keer een gezond binnenmilieu en verlagen de warmtebehoefte met maar liefst 80%. De zonnecollectoren leveren meer dan 50% van de warm tapwatervraag. De oplevering vond reeds plaats in mei 2016 en de metingen tbv besparing zijn nu dus bevestigd door de directie van Mijande Wonen. In plaats van nieuwe muren metselen zijn er met een kraan ineens nieuwe gevels geplaatst. Hierdoor ziet de woning er binnen vijf dagen aan de buitenkant compleet anders uit. Terwijl er aan de binnenkant geen ruimteverlies is. Resultaat is dat het in de woning zomers aangenaam koel is en ’s winters lekker warm. Het klimaat in de passiefwoning is gezond en comfortabel. Bewoners hebben in feite een ‘nieuwe’ woning zonder te verhuizen verkregen. Uit recente gesprekken geven bewoners aan dat ze flink besparen op energiekosten. Er zijn sommigen die spreken van € 500,-  tot  € 700,-  teruggave op de jaarafrekening. Een aanzienlijke besparing in de portomonee en het milieu.

Locatie Vriezenveen
Locatie Vriezenveen is uigevoerd door Plegt-Vos uit Hengelo en Nijhuis Bouw uit Rijssen. De Nul-op-de-Meter kennis van Plegt-Vos wordt hierbij gecombineerd met de Passief bouwen kennis van Nijhuis. Nijhuis en Plegt-Vos zijn door Mijande Wonen uitgedaagd om 32 woningen aan de Rembrandtstraat/Vondelstraat energetische te verbeteren, met daarbij één blok Nul op de Meter (NOM) en één blok Passief. De Nul op de Meter woningen zijn een primeur in de gemeente Twenterand. Bijna alle bewoners werken mee aan het monitoren van hun energieverbruik. Dit biedt een unieke mogelijk om de verschillende uitvoeringsconcepten met elkaar te vergelijken. De NOM-upgrades in Vriezenveen verschillen zich ten opzichte van andere Nul-op-de-Meter renovaties door de focus te leggen op de bewoner in plaats van de technische oplossing. Zo wordt er zoveel mogelijk opgelost in de schil zodat er een minimum aan ingewikkelde installaties nodig is. Ook blijft het binnenspouwblad staan waardoor er geen ingrepen, overlast en minimale kosten voor de bewoner in de woning zijn. Daarnaast is de ventilatie zoveel mogelijk natuurlijk (raam open) in plaats van een mechanische (geluid producerende) oplossing waar de ramen veelal gesloten moeten blijven. Natuurlijke ventilatie sluit aan bij de wijze van ventileren die men al gewend is en het zorgt voor een gezonder binnenklimaat.

De rol van Energiefonds Overijssel 
Energiefonds Overijssel heeft de verduurzaming van de in totaal 350 woningen van Mijande Wonen met een bedrag van €3.680.000 gefinanciert. Energiefonds Overijssel verstrekt gesubsidieerde leningen aan ondernemingen, woningcorporaties en projecten die energie besparen of energie opwekken uit hernieuwbare bronnen.

« Terug