Fietsevenement Parijs is nog ver, een verslag

In het kader van 10 jaar Energiefonds organiseerden we dit jaar wederom een fietsevenement met en voor ons netwerk. Afgelopen vrijdag 9 september ’22 was het zover, tijd voor flink samen fietsen met de pakkende en uiteindelijk passende zinsspreuk ‘Parijs is nog ver’. Een verslag van collega’s Daan Kause en Thomas Meeuwsen.

Racen en netwerken
Na het succes van de fietstocht De Hel van Twente vorig jaar was de keuze om dit event te herhalen snel gemaakt. Met maar liefst 30 deelnemers is de opkomst nu ook weer uitstekend, en dat terwijl er regen voorspeld is. Na een kop koffie en een stukje cake klinkt rond de klok van 14:00 uur het startschot. De deelnemers worden in twee groepen opgesplitst: de racegroep en de cruisegroep. Na een korte onderlinge kennismaking gaat de ketting voor de racegroep vrij snel naar het zwaarste tandje en wordt de snelheid opgevoerd. Het is dan ook een groep met dit jaar voldoende kilometers in de benen en een gezonde dosis motivatie om het gemiddelde ruim boven de 30 kilometer per uur te houden! Desondanks maken we ruimte voor een flitsbezoek aan ‘Biogas Hoge Hexel’, de grootste boederijschaal mono-mestvergister van Nederland, gefinancierd door het fonds. Tijdens het fietsen is er voldoende tijd om nader kennis te maken en (fiets)ervaringen met elkaar te delen. Ook fietsend gaat netwerken prima, zelfs met dit tempo. Met een uiteindelijke gemiddelde snelheid tegen de 32 kilometers per uur over een route van in totaal zo’n 75 km en met spannende onderlinge sprintjes komt de racegroep na 2 uur en 23 minuten weer aan bij Bezoekerscentrum De Sallandse Heuvelrug en wordt er genoten van een welverdiende Radler bij de finish.

De cruiser is zeker geen loser
Onder het genot van een flinke regenbui begint de recreatieve groep, oftewel de “cruise-groep”, aan de route van totaal zo’n 72 kilometer. Na een ommetje langs de fietsverhuurder om een ontbrekende fietshelm op te halen gaat het koersen écht beginnen. Al snel blijkt de term ‘recreatief fietsen’ voor veler uitleg vatbaar. Daar waar voorin (voornamelijk) de heren van Pure Energie het tempo bepalen, blijken er achterin de groep wat renners moeite te hebben dit tempo vol te houden en zo mee te “cruisen”. De redenen hiervoor zijn divers: het fietsen op een mountainbike of tourfiets, voor eerst op een racefiets zitten, een hongerklop of de man met de hamer al erg vroeg tegenkomen. Het drukt de pret achterin overigens allerminst en biedt een mooie gelegenheid om uitgebreid kennis met elkaar te maken en te netwerken. Onder de ijzersterke leiding van ‘voorrijder’ Siemen van Beurden, de koersbegeleider, bereikt ook deze groep de finish prima en veilig. Siemen bedankt! Voorin wordt er ondertussen vrolijk doorgekoerst. Het tempo ligt hier op zo’n 24 kilometer per uur. Nadat de benen goed warm waren getrapt komt het peloton aan bij het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de tour: De Lemelerberg. Hier zijn namelijk een flink aantal punten te pakken voor het felbegeerde Bergklassement…

En heus bergklassement
Onderdeel van het evenement is een serieus klassement. Parcoursbouwer Willem Dubbelman heeft de omgeving ruim van tevoren uitgebreid verkend en zo staan er wel drie verschillende klimmetjes op het programma: de Lemelerberg, de Sanatoriumlaan en de Hellendoornse berg. Hier wordt flink gestreden en kunnen de fanatieke fietsers uitblinken. Winnaars Francis Arkes (racegroep) en Michel Arninkhof (cruisegroep) winnen het klassement en verdienen daarmee een fijne fles wijn. Complimenten!

Tot volgend jaar?
Er werd gezamenlijk afgesloten met de mensen die op deze dag de onderhandelingscursus volgden, tevens in het kader van 10 jaar Energiefonds. Voor de borrel en BBQ kwam iedereen samen en kon het kennismaken en ideeën uitwisselen verder gaan. Onder genot van een drankje werd het ons duidelijk dat alle deelnemers een leuke sportieve middag hebben gehad en er rest ons niets anders dan te zeggen: tot volgend jaar!