Een rondje langs de velden: op bezoek bij het aardwarmteproject Geo KKP en drijvend zonnepark Bomhofsplas

Vorige week trokken wij met een select gezelschap door de provincie op een rondje langs de velden van ons fonds. Het is een traditie om eens in de zoveel tijd de gedeputeerden van de provincie en onze raad van commissarissen en adviescommissie mee te nemen naar een aantal van onze financieringen.

Op het programma staat als eerste een bezoek aan het aardwarmteproject Geo KKP in IJsselmuiden. Geo KKP is een initiatief van de tuinders (en tevens aandeelhouders) Vahl en Voorhof, die de aardewarmte gebruiken voor het verwarmen van hun kassen. Met de lening van het Energiefonds wordt op dit moment een derde put geboord zodat er nog meer kassen van warmte voorzien kunnen worden. We starten de middag letterlijk in de kas waar de productie van komkommers in volle gang is. We beginnen met een aantal presentaties van de ondernemers.

Jaap Baarsma neemt ons als eerste mee in de voortgang van het zonnepark Bomhofsplas, de structuur van de financiering en hoe het park momenteel draait en dat dit energie oplevert voor zo’n 7.000 huishoudens. Hij laat daarbij niet onbenoemd welke mogelijkheden het zonnepark kan bieden om de netcongestie in dit deel van Overijssel te helpen verlichten, door bijvoorbeeld de opslag van zonne-energie in batterijen. Interessante kost, het verhaal van Jaap wordt met enthousiasme ontvangen en hij wordt daarna flink bevraagd.

Het vervoer tussen de locaties wordt verzorgd door OG Clean Fuels (voorheen Orange Gas). Het Energiefonds investeerde in deze schone brandstofprovider om de uitrol van clean fuel tankstations in de provincie mogelijk te maken. Jort Kooijmans laat ons in een korte presentatie zien wat OG Clean Fuels doet, waar zij actief zijn en welke toekomstplannen er nog liggen. Met een participatie en een lening investeerde het fonds de uitrol van tankstations In Overijssel. Het Energiefonds is ondertussen geen aandeelhouder meer in OG Clean Fuels, maar wel nog steeds betrokken als financier.

Vervolgens neemt Radboud Vorage van Geo KKP het stokje over om ons helemaal onder te dompelen in de wereld van aardwarmte. Wederom een heel interessant verhaal wat tot veel vragen en verdieping leidt. En dan is het tijd om vanaf een verhoogd platform de boortoren te bekijken. Het biedt uitzicht op een imposant terrein, waarbij er met veel interesse naar de verdere toelichting van Radboud wordt geluisterd. Het is nog even spannend of het platform stevig genoeg is voor de grote belangstelling, maar iedereen komt veilig beneden.

We lopen inmiddels wat uit ons programma en moeten door naar de Bomhofsplas, waar het zonnepark ligt te schitteren in de zon. Samen met coöperatie Blauwvinger Energie is het Energiefonds aandeelhouder (en financier) van dit project. Kees de Vries en Martin Ilbrink van Blauwvinger Energie verwelkomen ons daar en nemen ons letterlijk en figuurlijk mee. Boven op het zandduin is de zee van 72.000 drijvende zonnepanelen op de plas goed te zien. Ook hier wordt veel over het park gevraagd en besproken.

We sluiten de dag af met een diner in Zwolle. Aan tafel worden alle indrukken, informatie en beelden nog lang nabesproken. We gaan dit vaker doen!

Meer informatie over de bezochte projecten en de financiering vanuit Energiefonds Overijssel: