Rubisco Foods (voorheen ABC-KROOS B.V.)

Voedselindustrie energiezuiniger maken
Rubisco Foods (eerder ABC-KROOS B.V.) maakt duurzame, groene eiwitten uit waterlinzen. Deze eiwitten zijn geschikt voor menselijke consumptie en bieden hiermee een unieke duurzame oplossing voor de toenemende wereldwijde voedselbehoefte. Bovendien groeien ze snel en met minder energieverbruik. Na een succesvolle pilotfase van 2 jaar gaan de oprichters nu in samenwerking met investeerders Maan Group en Energiefonds Overijssel het bedrijf opschalen door een productiefabriek te bouwen in Raalte.

Energiefonds Overijssel
Energiefonds Overijssel heeft een participatie (eigen vermogen) van EUR 900.000 verstrekt om het bedrijf op te schalen door middel van een productiefabriek te bouwen in Raalte. Het restant van de financieringsbehoefte (vreemd vermogen) zal mogelijkerwijs ook worden ingevuld door EFO als beoogde financier.

Uniek alternatief voor dierlijk eiwit
Waterlinzen zijn één van de snelst groeiende planten ter wereld. De waterlinze verdubbelt zich in het groeiseizoen iedere 30 uur en levert hierdoor ca. 10x meer eiwit per hectare per jaar dan bijvoorbeeld soja. En dit eiwit scoort qua voedingswaarde aanzienlijk beter op essentiële aminozuren dan soja en graaneiwit en is daarmee vergelijkbaar met dierlijk eiwit (vlees en melk). Het product biedt hiermee een duurzame oplossing voor de toenemende wereldwijde voedselbehoefte.

Maatschapelijk Rendement
Rubisco Foods heeft een unieke technologie ontwikkeld om hoge concentraties (meer dan 70%) oplosbaar eiwit uit aquatische biomassa te kunnen winnen. Door dit voedzame (plantaardige) alternatief voor dierlijke eiwitten aan te bieden wil Rubisco Foods mede bijdragen aan een vermindering van de productie en consumptie van dierlijke eiwitten en de daarmee samenhangende negatieve effecten hiervan op milieu en klimaat. Naast een afname van broeikasgassen levert de productie van Rubisco Foods ook een beoogde energiereductie op van ongeveer 4,4 TJ/jaar, vergelijkbaar met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van meer dan 400 huishoudens.

Lees hier het interview met Hans Derksen, mede-oprichter van Rubisco Foods.