Broekhuis Koegas

Broekhuis Koegas B.V. heeft een monovergister met opwerkingsinstallatie bij de melkveehouder Broekhuis gerealiseerd. De installatie is geleverd door HoSt. HoSt is een gerenommeerde leverancier van bio-energiesystemen. Het geproduceerde gas uit de mest zal worden ingevoerd op het gasnet. De Microferm groen gas installatie ‘Broekhuis Koegas’ bij melkveehouder in Deurningen produceert 40 Nm3 groen gas per uur, voldoende voor het verwarmen van in totaal zo’n 400 Nederlandse huishoudens.

De rol van Energiefonds Overijssel
Energiefonds Overijssel heeft een 13-jarige lening van € 1.005.000 verstrekt. De ondernemer verwacht in 2018 voor het eerst groen gas te kunnen leveren.

Maatschappelijk Rendement
Het geproduceerde gas uit de mest zal worden ingevoerd op het gasnet. Het project levert 0,5 vaste en 2 tijdelijke arbeidsplaatsen op. Het project heeft een energie-effect van 10 TJ/jr/mln.

Sterke vermindering uitstoot methaan
Het geproduceerde gas uit de koeienmest wordt vervolgens behandeld en opgewerkt tot groen gas met aardgaskwaliteit. Dit hoogwaardige groen gas wordt rechtstreeks geleverd op het lage druk net (LD-net). Naast deze duurzame energiewinning uit mest wordt de uitstoot van methaan, een sterk broeikasgas, fors verminderd.