BTG Bioliquids B.V.

BTG Bioliquids produceert olie uit biomassa (houtsnippers) door middel van pyrolyse. Bij deze techniek vindt verhitting plaats zonder toevoeging van zuurstof. De fabriek staat in Hengelo. De geproduceerde pyrolyse-olie wordt verstookt in de nieuwe energiecentrale van FrieslandCampina Domo in Borculo, dertig kilometer verderop. De warmte die bij het proces vrijkomt, wordt gebruikt in het productieproces van de naastgelegen fabriek van AkzoNobel.

De rol van Energiefonds Overijssel
De Provincie Overijssel wil dat duurzame energie in 2023 voorziet in 20% van de totale energiebehoefte van de provincie. Energiefonds Overijssel financiert projecten die op korte tot middellange termijn kunnen bijdragen aan deze ambitie. Energiefonds Overijssel heeft een participatie genomen in de BTG-BioLiquids B.V.. Deze onderneming gaat de pyrolysetechniek wereldwijd op de markt brengen. Onze aandelen in BTG-Bioliquids hebben wij inmiddels verkocht.

Vernieuwende techniek
De nieuwe fabriek is een wereldprimeur voor Twente. De pyrolysetechniek is ontwikkeld aan de Universiteit Twente. BTG Biomass Technology Group B.V., het oorspronkelijke moederbedrijf, heeft de techniek doorontwikkeld. BTG Bioliquids laat zien dat pyrolyse op commerciële schaal kan worden toegepast. Ook internationaal is er veel belangstelling voor deze innovatieve techniek.

Klimaatneutrale groei
FrieslandCampina vervangt 10 miljoen m3 aardgas door pyrolyse-olie. Daardoor vermindert het de uitstoot van schadelijke broeikasgassen met 16.000 ton per jaar, ofwel 15% van het huidige verbruik van de zuivelfabriek. Daarmee zet FrieslandCampina een stap naar klimaatneutrale groei.