EPS Zwolle B.V. (Scania)

Energie Park Scania Zwolle beschikt over een van de grootste zonnedaken van Nederland en zet flinke stappen richting een energie neutrale truck productie. Het totale vermogen van de PV installatie is 6 MWp; zo’n 22.000 zonnepanelen.

Scania Nederland
De in Zwolle gevestigde Zweedse truckproducent Scania Production Zwolle heeft verschillende initiatieven lopen om haar doelstelling om een energie neutrale productielocatie te worden in 2020 op bedrijventerrein Voorst te behalen. Na een groot zonnedak te Hasselt en een lange testfase begint de organisatie met de uitrol van zijn groene-energiestrategie door haar daken in Zwolle te beleggen met zonnepanelen.

Het zonnepark op dak wordt onder de noemer Energie Park Scania (EPS Zwolle B.V) ondersteund door een speciaal opgerichte ESCo (Energie Service Company) in samenwerking met het Energiefonds Overijssel. De Zwolse organisatie Zonneplan gaat de panelen leveren, installeren en 15 jaar lang onderhouden.

De rol van Energiefonds Overijssel
De Provincie Overijssel wil dat duurzame energie in 2023 voorziet in 20% van de totale energiebehoefte van de provincie. Energiefonds Overijssel financiert projecten die op korte tot middellange termijn kunnen bijdragen aan deze ambitie. Het fonds verstrekt een zestienjarige lening van bijna EUR 5 miljoen.

Gemeente Zwolle
Het zonnepark van Scania past tevens in de opgave van de gemeente Zwolle om in 2020 de (schadelijke) CO2-uitstoot met 20 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Gebruik maken van vrij liggende daken helpt deze opgave versneld binnen bereik te brengen.