Viaa Hogeschool

Het schoolgebouw aan de Grasdorpstraat te Zwolle stamt uit de jaren zestig en had energielabel G. Het gebouw is gerenoveerd, verduurzaamd tot energielabel A doordat de hele buitenkant is vervangen. Het nieuwe front – met een lichte gevel en veel glas – geeft de school bovendien een open uitstraling, die past bij haar uitgesproken karakter. Hogeschool Viaa in Zwolle renoveert zijn gebouw.

De rol van Energiefonds Overijssel
De Provincie Overijssel wil dat duurzame energie in 2023 voorziet in 20% van de totale energiebehoefte van de provincie. Energiefonds Overijssel financiert projecten die op korte tot middellange termijn kunnen bijdragen aan deze ambitie. Het fonds verstrekt een vijftienjarige lening van EUR 8 miljoen.

Gevel ingepakt
De hele gevel van Viaa Hogeschool wordt als het ware ingepakt: aan de binnen- en buitenkant komt een nieuwe muur. Ook krijgt de school zonnepanelen en een installatie voor warmte-koude-opslag. Eveneens nieuw is het luchtcirculatiesysteem, waardoor telkens nieuwe frisse lucht het gebouw binnenkomt – goed voor de concentratie van de studenten.

Venster naar de samenleving
Viaa leidt studenten op die van betekenis willen zijn voor andere mensen. In het ontwerp van de nieuwe gevel laat Viaa zij zien hoe studeren, opleiden en onderzoek in de praktijk vorm krijgen. Daarmee opent de school volgens facilitair manager Bert-Jan Jonker letterlijk en figuurlijk ‘een venster naar de samenleving’.

Animatie van de verbouwing