Welbions

Welbions is de woningcorporatie van Borne en Hengelo. Zij beheert bijna vijftienduizend huurwoningen, waarin in totaal ongeveer 27.500 mensen wonen. Welbions gaat 952 woningen verduurzamen in verschillende wijken in Hengelo: Klein Driene, Hengelo-Noord en de Hengelose Es. Woningen die voorheen energielabel D, E, F of G hadden, krijgen daardoor de groenere labels A of B.

De rol van Energiefonds Overijssel
De Provincie Overijssel wil dat duurzame energie in 2023 voorziet in 20% van de totale energiebehoefte van de provincie. Energiefonds Overijssel financiert projecten die op korte tot middellange termijn kunnen bijdragen aan deze ambitie. Het fonds heeft Welbions twee leningen beschikbaar gesteld voor in totaal ruim € 16 miljoen.

Maatregelen
Het opwaarderen van de woningen gebeurde veelal door isolatiemaatregelen, zoals dakisolatie, muur- en gevelisolatie, vloerisolatie en HR++beglazing. Een bijzonderheid is dat verscheidene woningen bij de renovatie zijn voorzien van speciaal ontwikkelde composietbalkons. De verduurzaming leverde een tijdelijke werkgelegenheid op van 245 arbeidsplaatsen.