Duurzame Zekerheid Univé

Univé lanceerde in 2020 een pilotproject voor een nieuw energieconcept; Duurzame Zekerheid, waarin ze kosteloos asbestdaken van haar zakelijke leden ging saneren. Energiefonds Overijssel had een aandeel in dit pilotproject. Nadat deze succesvol werd afgesloten wordt het project nu verder uitgerold. Univé zorgt hierin in samenwerking met diverse partners dat (agrarische) bedrijfsdaken asbestvrij gemaakt worden en voorzien van zonnepanelen. De duurzame energie die op het dak wordt opwekt levert de ondernemer vervolgens aan particuliere leden in de streek. De komende periode verwacht Univé 50 boerderijen, bedrijfspanden, sportcomplexen en ander zakelijk vastgoed in een aantal regio’s asbestvrij te maken en een eerste 2.500 huishoudens van duurzame, regionaal opgewekte energie te gaan voorzien. Energiefonds Overijssel is bij deze uitrol betrokken voor de financiering van 50 bedrijfsdaken in de provincie Overijssel, de eerste daken zijn inmiddels getransformeerd.

Maatschappelijk rendement en arbeidsplaatsen
Het totale energierendement van dit project is 148,0 TJ/jaar. De totale opwek van het project is goed voor zo’n 16.393 MWh per jaar, wat voorziet in de energievoorziening van bijna 6.000 huishoudens. Daarbij zorgt Duurzame Zekerheid met de asbestsanering en de bouw van de PV-installaties voor tientallen tijdelijke arbeidsplaatsen in de provincie. En wordt het project vanuit Univé Diensten door 11 werknemers begeleid in de uitvoering.

De rol van Energiefonds Overijssel
Het fonds heeft een financiering van bijna € 15 miljoen ter beschikking gesteld om 50 daken in Overijssel te verduurzamen. Met de financiering wordt het probleem van asbestsanering versneld opgelost en komt er meer duurzame energieopwekking die bovendien lokaal gebruik wordt. Daarbij zorgde deze financiering en de betrokkenheid van het fonds er mede er een landelijke faciliteit voor projecten buiten Overijssel komt.

Meer weten over Duurzame Zekerheid

Lees het interview over Duurzame Zekerheid in ons halfjaarbericht